Asociatia „Memorialul Revolutiei” din Timisoara si presedintele organizatiei, revolutionarul Traian Orban, trec prin momente tensionate. Acum o luna, Orban a tras un semnal de alarma asupra faptului ca sediul in care functioneaza si Centrul National de Documentare, Cercetare si Informare Publica despre evenimentele din Decembrie '89 a fost revendicat, iar parterul cladirii a intrat in posesia unui alt revolutionar, Petru Juravle, membru al Fundatiei Nationale a Revolutiei, care doreste sa deschida o pizzerie.
De atunci, Orban este sicanat permanent de noul proprietar, care a decis sa dea jos chiar si inscriptia care arata ca acolo se afla arhivele Revolutiei romane. Mai mult, Juravle l-a amenintat cu judecata pe presedintele asociatiei daca nu preda cheile sediului.
Pe langa problemele pe care le are cu sediul si cu arhivele inestimabile ale asociatiei, Orban banuieste ca impotriva sa se duc actiuni concertate, iar revendicarea sediului ar face parte din aceste gesturi reprobabile, de care au fost sesizate si autoritatile locale, dar si parlamentari de Timis. In acest sens, presedintele asociatiei a prezentat presei o inregistrare facuta la o manifestare dedicata comemorarii Revolutiei, din decembrie 2005, la Lugoj, unde Orban a fost huiduit, imbrancit si facut securist. Mai mult, prin sentinta publica din mai 2002, a fost condamnat pentru infractiuni de ultraj, la doi ani de inchisoare.
Interesant este ca la adunarea de la Lugoj a aparut si controversatul general in rezerva Paul Vasile, care a fost cercetat penal pentru ca a participat la masacrul de pe Calea Girocului, din 17 decembrie 1989. Pe atunci maior, Vasile a facut parte din dispozitivul de lupta insarcinat cu inabusirea demonstratiei anticomuniste. Acesta este acum profesor de geopolitica la Scoala de Inalte Studii Europene si Comparate din cadrul Universitatii de Vest, iar la momentul de la Lugoj a fost prezent in calitate de istoric.
Pe film, Vasile este, paradoxal, unul din cei care striga cel mai tare „Orban Ð securistul!”. „Faptele de la Lugoj nu sunt intamplatoare si cred ca atunci s-a gasit prilejul pentru a-l denigra. Nici problema cu sediul nu cred ca e intamplatoare. Paul Vasile are obiectiv sa il compromita pe Traian Orban”, a adaugat profesorul Daniel Vighi, presedintele Asociatiei „Ariergarda”, care a dus cele mai acerbe lupte pentru a-l indeparta pe fostul general de la catedra Universitatii de Vest.
In ceea ce priveste arhiva momentelor din Timisoara din '89, autoritatile locale dau din colt in colt. Primarul Gheorghe Ciuhandu a afirmat ca sediul a fost atribuit Memorialului printr-o hotarare de Guvern, pe vremea cand ministru al Culturii era Ion Caramitru. La ora actuala, soarta Memorialului Revolutiei depinde de hotararea pe care o va da instanta de judecata.
„Activitatea noastra e paralizata de aceste certuri cu Juravle. Suntem o institutie de interes national, avem surse bugetare. Eu nu concep sa imi desfasor activitatea decat in acest sediu. Fresca, sponsorizata de Mitropolia Banatului si de Dieceza Catolica, risca sa fie distrusa de umezeala de la toaleta construita de noul proprietar”, a mai declarat Traian Orban. Totodata, deputatul Niculae Mircovici a dat doua solutii pentru rezolvarea acestei situatii: despagubirea proprietarului de catre Primaria Timisoara si emiterea unei hotarari de Consiliu Local prin care spatiul sa intre in posesia Memorialului Revolutiei, ori emiterea unei propuneri catre Guvern, de catre Prefectura, tot cu aceeasi finalitate.