Peste 70 de aeronave vor participa, sâmbătă şi duminică, la Bucharest International Air Show & General Aviation Exhibition (BIAS 2012), care se va desfăşura pe Aeroportul Bucureşti Băneasa, a anunţat, vineri, directorul general al Aeroclubului României, George Rotaru, transmite Agerpres.
„Show-ul începe sâmbătă, la ora 10.00, şi se va încheia duminică, la 14.30. Vom avea peste 70 de aeronave care participă la această demonstraţie, paraşutişti civili şi militari, vom avea zboruri de agrement, foarte multe formaţii de acrobaţie cu avioane, cu planoare, vom avea o expoziţie statică, aflată într-un hangar foarte mare. De asemenea, sunt două expoziţii statice în aer liber. Publicul este aşteptat cu drag, are toate facilităţile asigurate, inclusiv locuri pentru umbră. Muncim de şapte luni la această demonstraţie aeriană şi sunt convins că este una dintre cele mai mari care s-a desfăşurat pe cerul Bucureştiului”, a spus George Rotaru.
Potrivit acestuia, Aeroclubul României va participa la show-ul aerian cu 20 de aeronave, cu un balon cu aer cald şi cu 20 de paraşutişti.
Sâmbătă, între orele 14.30 şi 18.30, va fi o pauză de evoluţie aeriană, timp în care se vor desfăşura zborurile de agrement, care se vor face cu aeronave ultrauşoare.
„Câteva zeci de persoane au posibilitatea să facă acest lucru sâmbătă. Din păcate, suntem singurii care reuşim să facem zboruri de agrement şi salturi în tandem cu paraşuta. Preţul unui bilet va fi de 100 de lei pentru 20 de minute de zbor, iar un salt cu paraşuta va costa echivalentul sumei de 165 de euro”, a adăugat Rotaru.
Forţele Aeriene Române vor participa la acest eveniment cu 16 aeronave, de cinci tipuri.
„Vom încerca să demonstrăm profesionalismul piloţilor Forţelor Aeriene, care vor executa manevre acrobatice ce sunt folosite pe timpul luptei, deci ceea ce veţi vedea este pregătirea lor reală. De asemenea, vom avea două exerciţii tactice. Sunt exerciţii demonstrative pe care noi le executăm în viaţa cotidiană, deci ceea ce vom face aici va fi un fel de instruire în faţa publicului, cu tacticile şi manevrele pe care le folosim în timpul luptei”, a explicat comandorul Alex Trandafir, Statul Major al Forţelor Aeriene Române.
Primul exerciţiu va fi unul de căutare/salvare în luptă, aceasta fiind o procedură folosită pentru recuperarea piloţilor căzuţi în spatele liniilor inamice. Al doilea exerciţiu va fi unul demonstrativ de poliţie aeriană, de interceptare a unei aeronave infractoare la regimul de zbor din spaţiul aerian al României.
Acest exerciţiu va fi executat alături de piloţii militari din Ministerul Administraţiei şi Internelor şi din Serviciul Român de Informaţii.
„Sunt convins că aceste două exerciţii vor fi foarte apreciate de public”, a subliniat Alex Trandafir.
În premieră pentru Bucureşti, la spectacolul aerian vor participa două dintre cele mai faimoase formaţii de acrobaţie aeriană din lume: Frecce Tricolori (Italia) şi Turkish Stars (Turcia).
Frecce Tricolori reprezintă Forţele Aeriene ale Italiei şi este cea mai mare formaţie de acrobaţii aeriene, evoluând cu 10 aeronave, la o viteză de aproape 900 de kilometri/oră. Piloţii care aspiră la calitatea de membru al Frecce Tricolori trebuie să aibă cel puţin 750 de ore de zbor pe un avion cu reacţie.
„Frecce Tricolori se află pentru prima dată în Bucureşti, dar ei au mai fost în România, la Constanţa, de două ori. Echipa acrobatică naţională a Italiei este foarte bine cunoscută în lumea întreagă ca fiind cea mai bună echipă acrobatică din lume, ce reuneşte profesionalismul cu echipamentul tehnic de pe avioane realizat în Italia, deci cu tehnologia italiană. Ei pun, de asemenea, în joc imaginaţia tipică Italiei şi experienţa Frecce Tricolori”, a declarat, vineri, în conferinţa de presă, ambasadorul Italiei la Bucureşti, Mario Cospito.
Formaţia italiană va oferi publicului român 25 de minute de acrobaţie aviatică.
Turkish Stars face parte din Forţele Aeriene ale Turciei şi este unica formaţie din lume care evoluează cu opt avioane de luptă supersonice. Trupa a obţinut statutul de escadrilă în 1993 şi este considerată cea mai tânără echipă supersonică de acrobaţii aeriene din lume.
Pe parcursul evenimentului vor evolua multe alte nume din elita acrobaţiei aeriene mondiale: Flying Bulls, Jurgis Kairys, precum şi artişti ai acrobaţiei aeriene din România: Iacarii Acrobaţi, Hawks of Romania, alături de cei mai mai buni profesionişti ai manşei de la TAROM, ai Forţelor Aeriene Române, ai structurilor de aviaţie ale Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Show-ul aerian începe la ora 10.00, Turkish Stars evoluând la ora 11.00, iar Frecce Tricolori la ora 13.00. Între aceste două formaţii va evolua Jurgis Kairys, multiplu campion mondial. Exerciţiul de poliţie aeriană este programat spre finalul primei părţi a programului de sâmbătă.
Sâmbătă, la orele 17.00 şi 18.30, sunt programate două concerte, cu Narcotic Sound şi, respectiv Delia Matache, iar de la ora 20.00 va avea loc o nouă demonstraţie aeriană de zbor în crepuscul.
Duminică, accesul publicului se va face tot de la ora 8.00, iar show-ul va fi repetat.
Reprezentanţii CNAB au atras atenţia că nu sunt locuri de parcare în zonă şi au recomandat publicului să folosească transportul în comun, în condiţiile în care acesta a fost suplimentat.
Astfel, RATB a introdus două linii navetă care circulă între metroul Aurel Vlaicu şi Aeroportul Băneasa şi, respectiv, între Piaţa Victoriei, Piaţa Charles de Gaulle şi Aeroportul Băneasa. De asemenea, au fost suplimentate şi celelalte mijloace de transport. În plus, metroul va introduce în circulaţie mai multe trenuri, deci va creşte frecvenţa pe relaţia nord-sud, astfel încât să se poată ajunge la Aeroportul Băneasa. AGERPRES