15.3 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăSpecialAcordul nuclear cu Iran se lasă așteptat. Cum afectează prețul petrolului

Acordul nuclear cu Iran se lasă așteptat. Cum afectează prețul petrolului

Preţul petrolului a scăzut luni, continuând declinul de săptămâna trecută, cel mai mare după luna martie, investitorii analizând perspectiva creşterii exporturilor de ţiţei ale Iranului pe o piaţă suprasaturată, în aşteptarea unui acord referitor la programul nuclear al Iranului, relatează Mediafax

La bursa din New York, contractele futures pentru petrolul WTI cu livrare în august sunt în declin cu până la 1,48 dolari, la 51,26 dolari pe baril. Preţul petrolului WTI a scăzut cu 2,9% în acest an, scrie Bloomberg.

Citește și: Dosarul nuclear iranian, finalizat. Când cad la pace Teheranul și marile puteri

Cotaţia petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, cu livrare în august, este în coborâre cu 1,89 dolari, respectiv 3,2%, la 56,84 dolari pe baril. În ultima săptămână, preţul petrolului Brent a scăzut cu 2,6%.

„Preţul petrolului reacţionează mai mult la Iran şi China decât la Grecia. Ideea că acordul cu Iranul este ca şi făcut este luată deja în calcul. În prezent, o amânare a acordului ar fi pozitivă pentru preţurile petrolului”, a declarat Eugen Weinberg, director pentru cercetări în domeniul mărfurilor la Commerzbank în Frankfurt.

Duminică, secretarul american de Stat John Kerry a declarat că a avut o întâlnire foarte bună cu ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif şi şi-a exprimat încrederea că acordul este aproape.

După trei termene ratate, negociatorii au spus că acordul este aproape complet, fiind posibil să fie încheiat în cursul zilei de luni.

Citește și: Ce spune Obama despre programului nuclear iranian

Planul autorităţilor iraniene de creştere a livrărilor de petrol şi recâştigare a cotei de piaţă este încă un obiectiv îndepărtat, potrivit analiştilor băncilor Goldman Sachs Group, Bank of America şi Societe Generale. Obiectivul Teheranului este majorarea exporturilor cu 50%, respectiv cu 500.000 de barili de petrol pe zi. Potrivit băncilor, repunerea în funcţiune a capacităţilor de producţie va necesita 6-12 luni.

Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie, anul viitor nu va avea loc o creştere a producţiei de petrol a statelor din afara OPEC, pentru prima oară din 2008, iar creşterea cererii va încetini.

Cele mai citite

Raport: Produsele mai puțin sănătoase, preferate de marile companii în țările cu venituri mai scăzute

Un nou raport al Indicele Global de Acces la Nutriție scoate la lumină o discrepanță îngrijorătoare în calitatea produselor alimentare și a băuturilor comercializate...

Experiența câștigă! Irina Begu o învinge pe Anca Todoni și ajunge în semifinalele turneului WTA Cali

Irina Begu, jucătoarea română de 34 de ani, s-a impus în fața tinerei sale conaționale Anca Todoni, în vârstă de 20 de ani, în...

Fed reduce dobânda-cheie și transmite un mesaj de stabilitate în fața noii administrații Trump

Rezerva Federală a SUA, cea mai puternică instituție bancară din lume, a redus joi dobânda de referință cu 0,25%, o decizie ce reflectă optimismul...
Ultima oră
Pe aceeași temă