2.2 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeSpecialAcord franco-roman in domeniul cinematografiei

Acord franco-roman in domeniul cinematografiei

Ministrul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Theodor Paleologu, si omologul sau francez, Christine Albanel, vor semna, luni, in cadrul Festivalului International al Filmului de la Cannes, "Acordul de coproductie in domeniul cinematografiei intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Franceze".

Potrivit unui comunicat transmis Agerpres de catre minister, documentul va contribui la crearea cadrului juridic necesar realizarii unor productii cinematografice in colaborare, in vederea dezvoltarii si aprofundarii cooperarii dintre Romania si Franta in domeniul cinematografiei si al culturii in general.

Prin textul acordului partile stabilesc statutul operelor cinematografice realizate in coproductie, modalitatea de stabilire a avantajelor dobandite de producatori si intervalul de timp in care operele cinematografice trebuie sa primeasca aprobarea autoritatilor competente.

De asemenea, acordul stabileste obligatiile autoritatilor competente legate de comunicarea tuturor informatiilor referitoare la acordarea, respingerea, modificarea sau retragerea cererilor de admitere in program, conditiile de respingere a unei cereri de intrare in program, precum si de anulare a aprobarii acordarii unei finantari pentru o coproductie.

Documentul mai subliniaza caracteristicile pe care trebuie sa le indeplineasca producatorii pentru a beneficia de respectivul acord, locatiile in care pot avea loc filmarile, precum si proportia aporturilor financiare ale coproducatorului sau coproducatorilor fiecarei parti.

Totodata, sunt mentionate facilitatile acordate personalului artistic sau tehnic, necesitatea stabilirii unui echilibru general, atat in ceea ce priveste contributiile artistice si tehnice, cat si in ceea ce priveste contributiile financiare, precum si instituirea unei Comisii mixte care sa analizeze acest echilibru general.

Potrivit comunicatului de presa, acordul este incheiat pentru o perioada de un an si poate fi prelungit, prin tacita reconductiune, pentru noi perioade de cate un an.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă