17 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialAchizitii publice ilegale la Regionala CFR Timisoara

Achizitii publice ilegale la Regionala CFR Timisoara

Ofiterii Biroului de Investigare a Fraudelor din cadrul Sectiei Regionale de Politie Transporturi Timisoara au finalizat, ieri, ancheta declansata impotriva unui numar-record de angajati ai Regionalei CFR din orasul de pe Bega, acuzati de o frauda de peste 33 de miliarde lei, prin realizarea unor achizitii de produse la preturi supraevaluate si de calitate indoielnica.
Nu mai putin de 15 persoane cu functii de conducere din cadrul regionalei au facut obiectul unor ample investigatii, dupa ce un control al Directiei Generale a Finantelor Publice Timis a descoperit o serie de ilegalitati in ceea ce priveste modul de achizitie a unor produse, multe dintre acestea fiind cumparate fara ca societatea sa aiba nevoie de ele, sustin politistii. Pe lista suspectilor figureaza nume precum Constantin Radulescu (57 ani), fost sef Serviciu Aprovizionare, Sorin Mezin (52 ani), care a ocupat aceeasi functie, Ioan Parau (53 ani)- tehnician, si chiar cel al juristului de la amintitul serviciu, Florin Parau (31 ani), toti acuzati de abuz in serviciu si fals in inscrisuri sub semnatura privata.
Lista invinuitilor continua cu Adriana Buharu (53 ani) – tehnician, suspectata de infractiunea de fals, Sandru Mircea (56 ani) – sef Divizie Tehnic, acuzat de abuz in serviciu, Victoria Duma (56 ani) – sef Serviciu Buget Analize, Renata Gropsian (50 ani) – economist I in cadrul Biroului Bugete de la Regionala CFR, Milca Lehenea (37 ani) – economist la Divizia Economica, Lucia Balas (54 ani) Ð contabil-sef la Sectia de Intretinere Mecanizare a Caii (SIMC), Constantin Pomoja (28 ani) – economist la Sectia CT Caransebes, Ana Maria Cosma (29 ani) Ð contabil-sef la Centrul de Electrificare din cadrul Regionalei CFR Caransebes, Ioan Gabor (44 ani) – inginer la Serviciul SCB al Diviziei Instalatii, Lucian Balabuc (30 ani) – economist la SIMC Timisoara. Ultimii opt sunt cercetati pentru neglijenta in serviciu, iar Grigore Balabuc (41 ani), sef Serviciu Aprovizionare-Administrativ, este invinuit pentru instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Achizitii fara licitatie

Cercetarile in dosar au demarat inca din 2004. Investigatiile releva ca, in mai putin de un an, mai exact in perioada ianuarie 2002 Ð martie 2003, au fost cumparate de la mai multe societati, fara licitatie publica si fara o analiza corecta a tuturor ofertelor, diverse materiale. Valoarea fiecarei achizitii in parte depaseste pragul valoric de 40.000 euro instituit de OUG nr. 60/2001 aprobata prin Legea nr. 212/2002 referitoare la achizitiile publice, concluzioneaza anchetatorii.
Printre altele, s-a achizitionat combustibil la preturi de pana la 20 de ori mai mari decat cel practicat pe piata. In plus, au mai fost achizitionate, tot la preturi exorbitante, tabla, cabluri electrice, piese pentru sudura si contractori, intentia fiind aceea de a favoriza anumiti agenti economici, mai sustin organele de ancheta.
Printre firmele furnizoare se numara SC „Myrynes” SRL, „Euro Evrialy” SRL, „Metalnef Industrial” SA si „Metalrom Industrial” SA. Pentru justificarea procedurilor de achizitie realizate, suspectii au intocmit si semnat in fals procesele-verbale de analiza a ofertelor, pe care le-au prezentat apoi organelor de control.
Politistii sustin ca, in urma acestor achizitii dubioase, Compania Nationala de Cai Ferate Romane a fost prejudiciata cu peste un milion de dolari.
Purtatorul de cuvant al IPJ, comisarul Serban Pittner, a anuntat, ieri, ca dosarul a fost inaintat Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara cu propunere de trimitere in judecata a celor 15 invinuiti.

Afaceri „marca” PSD

Fost sef al Serviciului Aprovizionare si fost presedinte al comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul Regionalei CF Timisoara, Constantin Radulescu a fost initial arestat, dupa care a fost pus in libertate de Tribunalul Timis. Imediat dupa eliberare, el a dezvaluit dedesubturile afacerii, lasand sa se inteleaga ca acest sistem de lucru se practica si in alte regionale din tara.
„S-a vrut un tap ispasitor, dar eu nu accept aceasta postura. Toti cei implicati in aceasta poveste au conspirat impotriva mea, ca si cum eu puteam sa-i dau ordine contabilului-sef sau altora din conducerea Regionalei CF Timisoara. La fel s-a lucrat si in regionalele Iasi, Cluj si Bucuresti. Procedeul de achizitii cu plata prin compensare s-a folosit si la depozitul central din Basarab, langa Bucuresti, care apartine direct de Compania Nationala a Cailor Ferate”, a declarat invinuitul.
Radulescu a admis ca nu s-au facut licitatii pentru achizitiile mai mari de 40.000 de euro, „dar de fiecare data fostul director al regionalei (din Timisoara Ð n. r.), Iulian Stefanescu (decedat intre timp), ne-a spus ca nu sunt necesare, ca se stie sus”, mai sustine Radulescu. El a explicat ca vechea conducere a CNCFR – presedintele Nicolaiciuc, directorul economic Olaieru sau directorul cu aprovizionarea Gabriel Misir – au semnat toate ordinele de plata in cazul acelor achizitii dubioase.
Totodata, inculpatul a spus ca s-a achizitionat combustibil si in lunile iulie – august 2002, insa „acest lucru s-a produs din dispozitia fostului director Iulian Stefanescu. La doua – trei zile de la o vizita oficiala a ministrului Miron Mitrea, la Timisoara, alaturi de presedintele CNCFR Nicolaiciuc, Stefanescu a venit si mi-a spus ca trebuie sa luam 150 de tone de combustibil lichid usor de la firma „Euro Evrialy””.
Interesant este ca doua dintre firmele furnizoare care apar in raportul politiei Ð „Euro Evrialy” si „Myrynes” – de la care CFR a achizitionat prin compensare aproape 1000 de tone de combustibil apartin ginerelui fostului secretar al PSD Timis, Eugen Milutinovici.

Cele mai citite

BEC: Candidaturile și listele cu susținători pentru alegerile prezidențiale se depun până pe 5 octombrie

Biroul Electoral Central (BEC) pentru alegerea Preşedintelui României din 2024 a decis, marţi, că, până la 5 octombrie, ora 24,00, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor...

Parlamentul Georgiei interzice prin lege propaganda LGBT

O lege împotriva propagandei LGBT a fost adoptată de Parlamentul Georgiei, marți. Este legea supra "valorilor familiale şi protecţiei minorilor", inspirată de legislația rusească...

Portugalia: Trei pompieri au murit într-un incendiu care a mistuit o pădure

În Portugalia, trei pompieri și-au pierdut viața din cauza unui incendiu care a răvășit o pădure din partea de nord a țării. De câteva...
Ultima oră
Pe aceeași temă