» Americanii au pierdut un satelit comercial, distrus dupa ciocnirea in spatiu cu un satelit militar rus, nori de deseuri fiind imprastiati in spatiu.
Firma Iridium, cu sediul la Bethesda, statul Maryland, a anuntat ca "a pierdut un satelit operational" dupa ciocnirea, marti, cu un satelit rus scos din functiune, evenimentul fiind considerat unul din primele accidente majore de acest gen in spatiu. "Acest tip de coliziune la sute de km de Terra este extrem de rar si foarte putin probabil."
La randul sau, comandantul fortelor spatiale ruse, generalul Alexandr Iakusin, a declarat agentiei Interfax ca "pe 10 februarie a existat o coliziune la circa 800 km altitudine – deasupra Siberiei – intre un aparat cosmic Iridium-33 (560 kg) si un aparat cosmic militar rusesc Cosmos-2251 (900 km)". El a precizat ca satelitul fusese pus pe orbita in 1993, dar nu mai era utilizat din 1995.
Compania americana, care detine o flotila de 66 de sateliti de telecomunicatii, a subliniat ca va lua masurile necesare pentru inlocuirea satelitului avariat, asigurand ca accidentul nu poate fi imputat unei eventuale defectiuni a satelitului lor. Revista Space News relata ca NASA a lansat imediat o alerta, specialistii urmarind evolutia norului de deseuri si riscurile unor eventuale ciocniri cu statia spatiala internationala, ISS. Cotidianul Washington Post cita un responsabil al NASA potrivit caruia riscul ca ISS sa fie avariata de un deseu este "minim si in limite acceptabile". Statia spatiala are capacitatea, la nevoie, de a efectua manevre pentru evitarea deseurilor.
Dar satelitul rus, lansat in 1993 si scos din uz, nu este considerat un simplu fragment, fiind intreg si cantarind 900 kg. In spatiu exista in total 12.000 de obiecte cu o dimensiune de peste 10 cm, care pot fi urmarite de radarele americane, cele sub aceasta dimensiune nefiind detectabile.
Peste 6.000 de sateliti au fost lansati in spatiu dupa lansarea in premiera de catre URSS, in 1957, a unei misiuni cu om la bord in jurul Terrei, Sputnik 1. Potrivit NASA, 3.000 dintre acesti sateliti sunt operationali. Coliziuni cu bucati de aparate aflate pe orbite au mai avut loc, dar este pentru prima oara cand se ciocnesc doi sateliti intacti. Expertii sunt nelinistiti din cauza acestor resturi care s-au acumulat in cele cinci decenii de activitati umane in spatiu, numarul lor fiind estimat la 300.000, in afara altor cateva miliarde mai mici. Cu mii de km pe ora, aceste obiecte, fie ele minuscule, pot provoca mari daune aparatelor spatiale, navete sau sateliti.
» Defect de supraveghere
Philippe Gouty, director adjunct la Centrul spatial din Toulouse, care depinde de Centrul national de studii spatiale (CNES), agentia spatiala franceza, declara pentru AFP ca "este o premiera coliziunea dintre doi sateliti intacti". Au mai existat coliziuni in trecut, dar mereu cu ceea ce noi numim un fragment, o bucata dintr-un vechi satelit dezintegrat sau dintr-un cap de racheta (purtatoare).
Armata americana si NASA dispun de radare care permit supravegherea satelitilor si a bucatilor mai mari, de peste 10 cm. Un numar de agentii spatiale, intre care si CNES, au acces la datele americane si vegheaza sa nu se apropie vreun deseu periculos de satelitii sai, Gouty precizand ca, daca exista un risc de coliziune, se efectueaza cu satelitul o manevra de evitare. Absenta unei astfel de manevre in cazul coliziunii de marti reprezinta clar "un defect de supraveghere".