21.5 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialAcces interzis persoanelor cu handicap

Acces interzis persoanelor cu handicap

Ordonanta de Urgenta nr. 102 din 1999 reglementeaza problema accesibilitatii persoanelor cu handicap in institutiile publice. Pentru a scapa de amenzile existente, majoritatea firmelor si institutiilor publice constantene au construit rampe de acces pentru persoanele cu dizabilitati doar… „de ochii lumii”, fara a se gandi vreo clipa ca sunt impracticabile.

Toate aceste actiuni de a facilita accesul persoanelor cu dizabilitati sunt obligatorii pentru fiecare stat in parte si trebuie aplicate atat in ceea ce priveste accesul stradal, cat si accesul in institutiile publice, serviciile comunitare sau in spatiile aglomerate.
Potrivit OU 102/1999, „cladirile institutiilor publice, ale celor culturale, sportive sau de petrecere a timpului liber, locuintele construite din fonduri publice, mijloacele de transport in comun, telefoanele publice, precum si caile de acces vor fi amenajate astfel incat sa permita accesul neingradit al persoanelor cu handicap”.
Imediat dupa aprobarea acestei ordonante de urgenta, rampele au si aparut – un lucru laudabil – insa majoritatea sunt facute doar pentru ca asa cere legea, nu pentru a fi si folosite. Si asta pentru ca legea se cam balbaie. Ea spune ca este obligatorie construirea cailor de acces pentru persoanele cu handicap, dar nu defineste anumite norme in acest sens. In cazul rampelor de acces pentru persoanele cu handicap locomotor nu s-au stabilit anumite criterii de construire, cum ar fi lungimea sau gradul de inclinatie, astfel ca persoanele imobilizate in fotolii rulante nu pot urca pe rampe, fiind mult prea abrupte.

Usile inguste nu permit accesul persoanelor in fotolii rulante

Daca problema rampelor este rezolvata – ipotetic vorbind – persoana aflata intr-un scaun cu rotile se loveste de un nou impediment: in cele mai multe cazuri, usile institutiilor sunt inguste sau nu se pot deschide larg. Din aceasta cauza un fotoliu rulant nu are loc sa treaca. Aceeasi situatie se intalneste si in ceea ce priveste lifturile.
Reglementarile in vigoare mentioneaza faptul ca traseul pietonal poate avea o inclinatie de 5-8 grade, iar la distanta de 10 m se intrerupe rampa cu o platforma orizontala lunga de 1,5 m, dupa care se poate continua trotuarul inclinat. In ceea ce priveste rampele exterioare, inaltimea treptei trebuie sa fie de 15-16 cm, scara de acces trebuie sa fie dublata cu o rampa inclinata, iar latimea rampei sa fie de minim 1,2 m. Pardoseala trebuie sa fie antiderapanta pentru a evita alunecarile, iar rampa de acces trebuie sa fie prevazuta cu o balustrada.
Dar se pare ca nimeni nu tine cont de aceste indicatii. Cum ar putea oare o persoana aflata intr-un fotoliu rulant sa urce o rampa de acces cu o inclinatie de 50 sau chiar 60 de grade!?

Cele mai citite

A murit după ce și-a tăiat accidental artera femurală cu un polizor

Un bărbat în vârstă de 60 de ani din satul Nadăş, judeţul Timiş, a decedat, marţi seara, după ce şi-a tăiat accidental artera femurală...

Autoturism de lux dispărut din Germania, găsit de polițiștii de frontieră în Portul Constanța

Un autoturism de lux, dispărut din Germania, a fost identificat de polițiștii de frontieră în Portul Constanța, fiind pregătit pentru export către Georgia. Vehiculul,...

Meta riscă o amendă uriașă din partea UE pentru practici anticoncurențiale în piața anunțurilor

Meta ar putea primi o amendă substanțială din partea Uniunii Europene, fiind acuzată de practici anticoncurențiale în domeniul anunțurilor de mică publicitate, potrivit unui...
Ultima oră
Pe aceeași temă