31.1 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăSpecialAbuzurile unor politisti condamna din nou statul roman la CEDO

Abuzurile unor politisti condamna din nou statul roman la CEDO

Statul roman a fost condamnat de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului dupa ce un hunedorean a facut plangere pentru tratament inuman, ancheta incorecta, incalcarea drepturilor la libertate, siguranta si proces echitabil, la respectarea domiciliului si la recurs. Cazul romanului Vili Rupa a fost si in atentia APADOR-CH, care a realizat o ancheta pe vremea in care Rupa era incarcerat la Penitenciarul Barcea Mare, judetul Hunedoara.
Vili Rupa, in varsta de 35 de ani, s-a adresat forului european pe motiv ca ar fi fost agresat de mai multi politisti din Hunedoara si Deva si ca ar fi fost retinut o noapte intreaga in mod ilegal si in conditii inumane.

Potrivt APADOR-CH, barbatul a reclamat abuzuri ale unor politisti din Hunedoara si Deva, atat in timpul retinerii, cat si pe perioada in care a fost detinut in arestul IPJ Hunedoara, in 1998. El a povestit ca a fost dus in arestul politiei Hunedoara, unde a stat inchis in conditii inumane, iar ofiterii l-au supus la "tratamente rele" si i-au imobilizat mainile si picioarele in lanturi, pe o perioada mai mare de 80 de zile. Trimis in judecata pentru trafic cu substante interzise (0,5 kilograme de mercur), Vili Rupa a fost condamnat definitiv in 1999 la un an si jumatate de inchisoare. Cum executase deja
aproape toata pedeapsa, a fost pus in libertate. In primavara anului 2000, Vili Rupa a adresat o plangere Curtii Europene a Drepturilor Omului in legatura cu abuzurile politistilor, dupa ce Parchetul Militar a dat solutie de neincepere a urmaririi penale ca urmare a actiunii formulate de el impotriva politistilor.

Dupa judecarea cauzei, reprezentantii CEDO au decis marti ca tratamentele la care a fost supus Rupa si lipsa unei anchete referitoare la acestea au incalcat Articolul 3 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care interzice tortura, tratamentele inumane si degradante. De asemenea, instanta europeana a stabilit ca autoritatile romane au incalcat, in cazul lui Vili Rupa, si Articolul 5 privind arestarea preventiva care, in cazul romanului, a fost dispusa de un procuror. In plus, s-a stabilit ca politistii romani care au intrat in domiciliul lui Vili Rupa fara mandat de perchezitie au incalcat si ei Conventia, nesocotind Articolul 8 privind dreptul la respectarea domiciliului, potrivit hotararii CEDO.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă