3.6 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSpecialA murit celebrul scriitor rus Vasili Aksionov

A murit celebrul scriitor rus Vasili Aksionov

Celebrul scriitor rus Vasili Aksionov a murit luni, la varsta de 76 de ani, dupa o lunga suferinta, a anuntat seful serviciului de neurochirurgie de la Academia medicala de stat Bourdenko din Voronej (Federatia Rusa), citat de RIA Novosti.

Vasili Pavlovici Aksionov, autorul volumului "O saga moscovita", s-a nascut in 1932, la Kazan, o localitate situata pe Volga. Dupa o copilarie petrecuta in Siberia, unde au fost deportati parintii sai, dupa cum povestea chiar mama lui, Evghenia Ghinzburg, in "Cerul Kolimei", Axionov a facut studii de medicina la Leningrad (actualul Sankt Petersburg), informeaza Mediafax.

A cunoscut succesul literar imediat dupa lansarea romanului sau de debut, "Colegii", in 1960. Au urmat circa 20 de lucrari, romane, povestiri, piese de teatru: "Portocale din Maroc" (1963), "Biletul instelat" (1961), "Este timpul, prietene, este timpul" (1964), "Dragoste pentru electricitate" (1971), "In cautarea unui gen" (1972), "Insula Crimeea" (1979), "Zambiti, va rog" (1983).

Plecat in SUA, in 1980, dupa ce serviciile secrete ruse au descoperit manuscrisul romanului sau "Arsura ", Aksionov si-a pierdut cetatenia rusa, pe care o va recupera 10 ani mai tarziu.

Revenit in tara dupa caderea URSS-ului, Aksionov si-a impartit timpul intre Biarritz (Franta) si Moscova.

Vasili Aksionov, unul dintre cei mai populari autori rusi contemporani, a fost recompensat, in 2004, cu cel mai important premiu literar din Rusia, Booker-ul rusesc, pentru romanul "Barbatii si femeile voltairiene".

Cele mai citite

Marcel Herzen și Alfred Bakunin cântă la unison: «noi suntem statul»

Vizita de cinci zile a lui Marcel Ciolacu în SUA reprezintă nu doar călătoria vieții lui pentru a fi  undeva departe, ci pentru a...

Cine este directorul de la ANSVSA care a primit de cinci ori aviz ORNISS negativ

Un document intern al Autorității Naționale Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) scoate în evidență o situație incredibilă în care se află...

Ciolacu, estimare optimistă privind ridicarea vizelor de SUA pentru români

Premierul Marcel Ciolacu estimează că țara noastră va intra anul viitor în programul Visa Waiver, prin care românii nu vor mai avea nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă