21.1 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăSpecialA murit Anghel Rugina, renumit economist roman stabilit in SUA

A murit Anghel Rugina, renumit economist roman stabilit in SUA

Economistul american de origine romana Anghel Rugina (95 de ani), membru de onoare al Academiei Romane, a murit in noaptea de duminica spre luni in azilul de batrani din SUA unde era internat, relateaza Mediafax.

Cetatean american inca din 1955, Rugina a revenit in Romania imediat dupa Revolutie, in 1990, si a ramas in memoria multora pentru planul sau revolutionar de introducere in circulatie a "leului de argint". El vedea in aceasta solutie sansa de refacere si stabilizare economica, monetara si financiara in tara. Concret, Anghel Rugina  propunea ca pe moneda de 1 leu sa se puna o cantitate de argint, fapt care ar fi dus la stabilitate, iar singura grija a BNR ar fi fost sa faca leul de argint convertibil.

Rugina s-a nascut pe 24 mai 1913, in satul galatean Vizuresti, a urmat cursurile Academiei de Inalte Studii Comerciale si Industriale din Bucuresti, unde i-a avut ca profesori pe Virgil Madgearu, Victor Slavescu si Nicolae Iorga. In 1942, guvernatorul Bancii Nationale l-a trimis la specializare la Universitatea din Berlin, de unde Rugina s-a transferat la Universitatea din Freiburg, unde a obtinut un al doilea doctorat, in 1947. In 1949, si-a publicat prima carte in limba germana, care l-a facut cunoscut in mediul academic si i-a adus, in 1950, o invitatie de a profesa in Statele Unite, unde a predat la Universitatea din Portland (statul Oregon), la Niagara University din statul New York si la Northeastern University din Boston, de unde s-a pensionat in 1986.

In 1952, fusese numit membru al American Economic Association, iar un an mai tarziu obtinuse o bursa care i-a permis sa-si continue cercetarile stiintifice la Biblioteca Congresului si la institutiile financiare federale din Washington si la FMI. In paralel cu activitatea didactica, el a fost, intre 1965 si 1970, presedinte al Comisiei de Experti Economici de pe langa guvernul din statul Massachusetts.
Anghel Rugina, fondator si presedinte de onoare al International Society for Intercommunication of New Ideas, a fost ales si membru al Academiei Romano-Americane de stiinte si Arte. In 1990, a devenit membru de onoare al Academiei Romane si i-au fost acordate titluri de Doctor honoris causa din partea mai multor institutii de invatamant superior economic din Romania.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă