13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialA început Conferința de pace de la Geneva. „Momentul adevărului pentru Siria”....

A început Conferința de pace de la Geneva. „Momentul adevărului pentru Siria”. Rusia vrea rămânerea la putere a regimului Assad

Consiliul de Securitate al ONU a cerut tuturor părților implicate în conflictul din Siria să se prezinte la Geneva și să participe activ la toate negocierile, „fără precondiții”. 

„Este momentul adevărului pentru Siria”, a spus Staffan de Mistura, emisarul special ONU pentru conflictul sirian.
Toate negocierile anterioare de la Astana, sponsorizate de Rusia, Iran și Turcia, au avut ca scop eliminarea riscului îndepărtării imediate de la putere a regimului Assad, care a dat Moscovei monopolul  pentru exploatarea bogatelor resurse de petrol și gaze.  

   Un nou avertisment pentru Damasc

Organizaţia pentru Interdicţia Armelor Chimice (OIAC) a avertizat din nou Siria cu privire la folosirea armamentului chimic în timpul războiului civil, declanşând o reacţie virulentă din partea regimului și a Rusiei.

„Comunitatea internaţională trebuie să rămână fermă împotriva utilizării armelor chimice, iar autorii atacurilor vor trebui să dea socoteală”, a subliniat Ahmet Uzumcu, directorul general al OIAC, cu o zi înainte de negocierile de pace de la Geneva vizând să pună capăt Războiului din Siria.

O misiune de anchetă OIAC a publicat trei rapoarte care relevă utilizarea de armament chimic în această ţară, în ultimii ani, a subliniat Uzumcu în cadrul Conferinţei anuale a statelor membre, la Haga.

În ultimul raport, Misiunea de anchetă comună (Joint investigation mission, JIM), înfiinţată în august 2015 de ONU şi OIAC, a acuzat forţele aeriene siriene că au comis un atac cu gaz sarin în aprilie în satul Khan Sheikhun.

Adjunctul ministrului sirian de Externe, Faisal Mekdad, prezent la conferinţă, i-a răspuns cu vehemenţă lui Uzumcu, denunţând „false acuzaţii” la adresa regimului lui Bashar al-Assad.

Siria lui Bashar al-Assad a aderat la OIAC în 2013, recunoscând că deţine un stoc de armament chimic, sub presiunea Statelor Unite şi Rusiei.

    Situația nesigură de pe teren

Concomitent cu acțiunile militare împotriva ISIS, la nivel declarativ, dar vizând distrugerea centrelor de rezistență a revoluției siriene, Moscova a încercat să asigure o opoziție „maleabilă” față de regimul Assad. Astfel au luat naștere diferite platforme, „platforma Moscova”, „platforma Cairo” etc, paralel cu „negocierile” de la Astana. Ca să transmită „poziția” sa, Putin l-a primit la Moscova pe Bashar al-Assad și a anunțat o conferință a „poporului sirian” la Soci, pentru luna noiembrie, cerând ONU „să țină cont de situația de pe teren”.  

Însă, situația pe teren este nesigură, avantajul lui Assad constând în prezența unor forțe străine,  rusești, iraniene și miliții șiite sponsorizate de Teheran, în special Hezbollah. Israelul i-a transmis lui Bashar al Assad un ultimatum, prin șeful serviciilor secrete rusești SVR, Serghei Narișkin, că nu va tolera prezența trupelor iraniene și Hezbollah pe teritoriul Siriei, deși s-a încercat asigurarea că acestea vor fi retrase la 40 de kilometri de granițe, cum ceruse premierul Benjamin Netanyahu. Pe de altă parte, trupele kurde SDF, susținute de SUA, au ocupat un punct strategic la frontiera cu Irakul, tăind înaintarea trupelor pro-Assad spre câmpurile de petrol de la Tanak. Iar la Riad, s-a alcătuit o opoziție siriană unită, așa cum a cerut mereu Staffan de Mistura, condusă de Naser Hariri, care a redactat deja o declarație prin care cere ca regimul Assad să nu aibă niciun rol în perioada de tranziție până la alegeri. Această delegație a sosit deja la Geneva, în timp ce regimul sirian anunțase că nu se prezintă. 

După ce Rusia a amânat pe o perioadă nedefinită „congresul” de la Soci, înțelegând că a mai pierdut din „situația de pe teren”, Damascul a acceptat să-și trimită o delegație, condusă de reprezentantul regimului la ONU, Bashar Jaafari, care sosește miercuri.

 

 

Siria lui Assad, o țară goală, devastată de bombardamente

 

Adina Mutar
Adina Mutar
pseudonim
Cele mai citite

S-a dat ordin de evacuare pentru 1200 de persoane vulnerabile

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgență a decis evacuarea celor care locuiesc pe albia râurilor şi în zonele cu potenţial de risc la inundaţii Este...

Cod Roșu de ploi torențiale emis pentru județul Galați. Autoritățile din Pechea sunt pregătite de evacuarea localnicilor

O avertizare Cod Roșu de ploi torențiale valabilă pentru județul Galați a fost emis, duminică dimineață, de Administrația Națională de Meteorologie. Avertizarea Cod roșu, care...

Ciclonul Ashley: Sunt așteptate precipitații de până la 80l/metru pătrat. Sfaturi pentru populație

Ciclonul mediteraneean Ashley va aduce ploi abundente și vijelii în toată țara până luni, au transmis meteorologii ANM. Se estimează că în anumite zone...
Ultima oră
Pe aceeași temă