Ministrul sirian al Apărării şi adjunctul său, cumnatul preşedintelui, au fost ucişi ieri şi mai mulţi oficiali răniţi, într-un atentat contra responsabililor de prim-plan la Damasc, unde au loc violente lupte între insurgenţi şi forţele armate, susţinute de elicoptere.
Atentatul sinucigaş a vizat clădirea ultraprotejată a Securităţii naţionale, situată în centrul Damascului şi unde avea loc o reuniune a înalţilor responsabili ai regimului. Este pentru prima oară de la debutul revoltelor din Siria că puterea de la Damasc este atacată direct şi potrivit unei surse securitare siriene, o gardă de corp din primul cerc al liderului sirian, purtând o centură cu explozibili, a detonat încărcătura în plină reuniune a miniştrilor, responsabililor militari şi ai securităţii. Atentatul, calificat drept „terorist” de televiziunea de stat, a fost revendicat în acelaşi moment de Armata siriană liberă şi de un grup de rebeli islamişti, Brigada Islamului (Liwa al-Islam).
Bilanţul victimelor era incert la câteva ore după atentat, fiind anunţate doar moartea ministrului Apărării, generalul Daoud Rajha, şi a vice-ministrului său, Assef Chaoukat, cumnatul preşedintelui. Canalul televiziunii libaneze a Hezbollah, Al Manar anunţase şi rănirea ministrului de Interne, Mohamed Ibrahim al Chaar, aflat la spital în stare stabilă. El este un om-cheie în represiunea dusă de regimul lui Bachar al-Assad contra insurgenţilor şi din mai 2011, figurează pe lista persoanelor sancţionate de UE. Al Chaar a mai făcut obiectul, alături de alţi responsabili militari, al unei tentative ratate de otrăvire cu mercur, în urmă cu câteva luni.
Atentatul a intervenit pe fondul luptelor care fac ravagii în cartiere periferice ale capitalei, rebelii anunţând că au lansat „bătălia pentru eliberarea Damascului”. Armata siriană liberă a numit operaţiunea contra trupelor lui Bachar al-Assad „vulcanul din Damasc şi seismele din Siria”. În plan diplomatic, violenţele sângeroase au survenit la câteva ore distanţă de un vot în Consiliul de Securitate al ONU asupra unei rezoluţii depuse de europeni şi americani privind sancţiuni contra Siriei, la care Moscova se opune cu înverşunare. În acelaşi timp, cargoul rus Alaed, care transportă elicoptere MI-25, destinate a fi restituite Siriei după ce au fost reparate în Rusia, a dispărut de pe radare, comandantul debranşând sistemul său de identificare automată (SIA) care permite cunoaşterea poziţiei navelor care navighează în întreaga lume.
Damascul sau nimic
Până în prezent rămasă relativ departe de înfruntările între gruparile pro şi anti-Assad, capitala Damasc este de duminică teatrul unor violenţe fără precedent de la debutul conflictului. Forţele guvernamentale şi insurgente se luptă de acum cu ferocitatea celor care ştiu că nu mai au nimic de pierdut. Ieri, coloane de fum negru erau vizibile deasupra mai multor cartiere ale capitalei, regimul folosind pentru prima oară, de marţi, elicoptere pentru a lupta contra forţelor insurgente. Cartierul Qaboune era încercuit de tancuri şi forţele regimului mitraliau cartierul din toate părţile, potrivit Uniunii Coordonatorilor Revoluţiei Siriene (UCSR) pe Facebook. Forţele regimului bombardau cu ajutorul elicopterelor şi cartierul Barze în timp ce tiruri intense vizau barajele insurgenţilor. Luptele s-au derulat şi în cartierele Midane şi Kafar Sousse, din sudul şi vestul Damascului. Cotidianul Al Watan, apropiat puterii, titra că bătălia Damascului „se va încheia curând” şi capitala va fi „cimitirul agresorilor”.
În pofida represaliilor regimului contra celor care fug din rândurile armatei, dezertările înalţilor responsabili militari s-au accelerat în ultimele săptămâni. „Regimul sirian începe lent să cadă. Nu ştiu cât timp va lua, dar devine dificil pentru regim să controleze ţara” arată un diplomat citat de media franceză. Analişti şi diplomaţi estimează că „nici un regim nu poate dura etern. Pentru moment nu se întrevede un acord de pace, este un impas sângeros, cu mulţi morţi. Situaţia nu este bună, domină haosul şi incertitudinea.Răpirile, morţile, luarea de ostatici şi epurarea etnică sunt de acum legiuni”.
Rusia, scutul lui Assad
Franţa estima ieri că lupta preşedintelui sirian Bachar al-Assad pentru a păstra puterea „este în van” şi a cerut ultimilor susţinători ai regimului „să se disocieze de represiune”. Dar Rusia a reafirmat că nu va lăsa Consiliul de Securitate să adopte o rezoluţie care ar însemna susţinerea de către ONU a unei „revoluţii” în Siria. „Lupte decisive sunt în curs în Siria. Şi adoptarea rezoluţiei (occidentale, nn) ar fi o susţinere directă a unei mişcări revoluţionare. Dacă este problema unei revoluţii, ONU nu are nici o legătură cu asta”, a declarat ieri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, ziariştilor în timpul unei întâlniri la Kremlin între preşedintele rus, Vladimir Putin, şi premierul turc, Recep Tayyip Erdogan.
Cercul represiunii
În timp ce luptele continuă la Damasc între armata siriană şi insurgenţi iar familia Assad se bate pentru a se menţine la putere, cercul apropiat preşedintelui, din ce în ce mai izolat pe scena internaţională, rămâne decis să câştige lupta cu orice preţ. În jurul preşedintelui gravitează membrii clanului său, familia şi responsabilii serviciilor de securitate, în majoritate alauiţi, o ramură a islamului şiit, minoritar în Siria, ţară unde trei sferturi din populaţie este sunnită. Un politician libanez apropiat regimului Assad arată că Bachar rămâne în centru şi este implicat în detaliile cotidiene de gestionare a crizei şi a pus în funcţiune o unitate de elită pe care o conduce. În această unitate figurează şeful serviciilor de informaţii, Hicham Bekhtyar, ministrul Apărării şi cumnatul său, adjunct la acelaşi minister, ultimii doi ucişi ieri în atentatul sinucigaş. Fratele lui Bachar, Maher al-Assad, prezentat ca al doilea om forte al regimului, este direct implicat în înfruntările din teren. Dacă nu se produce nici o bulversare în fruntea regimului, cercul apropiaţilor lui Bachar începe să conştientizeze gravitatea crizei cu care se confruntă regimul de un an.
Cunoscătorii policii siriene consideră că tentativa lui Assad de a păstra controlul strâns asupra forţelor de securitate nu îl protejează de o eventuală lovitură de stat, pusă la cale chiar din interiorul propriului clan. Pentru Patrick Seale, biograful tatălui lui Bachar al-Assad, „Assad are o mică clică ce îi oferă informaţii şi ei pot oricând să organizeze o lovitură de stat contra sa, ceea ce constituie cea mai mare ameninţare la ora actuală”.