4.3 C
Bucharest
Sunday, 26 November 2023
HomeSpecialA fost plătită prima daună totală pentru un bordei

A fost plătită prima daună totală pentru un bordei

PAID a achitat prima despăgubire integrală pentru o locuinţă de tip B, o casă modestă, construită din paiantă, în comuna ieşeană Moţca.

Anica Hobinca, o bătrână de 88 de ani din judeţul Iaşi, este primul beneficiar al asigurării obligatorii pentru locuinţe de tip B adică construcţii din paiantă sau chirpici. Potrivit lui Marius Bulu­gea, directorul Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor , distrugerea integrală a locuinţei (o casă destul de modestă cu 3 camere plus bucătărie) a fost provocată de o alunecare de teren. Bătrâna a primit deja aproximativ 9.000 de euro, sumă apropiată de valoarea maximă posibilă a despăgubirii, adică 10.000 de euro.

„Nu poate fi plătită o sumă mai mare decât valoarea casei. Pentru o bojdeucă nu poţi plăti 10.000 de euro dacă ea valorează 2.000 euro. Se calculează şi materialele care intră în construcţia unei astfel de case, inclusiv vechimea casei”, a declarat directorul general al PAID,. În cazul locuinţelor tip B (cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic), prima obligatorie este de 10 euro, iar suma maximă asigurată de 10.000 euro. Prima obligatorie este de 20 euro în cazul locuinţelor tip A (care au structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic), iar valoarea maximă asigurată este de 20.000 euro.PAID a mai plătit o daună totală pentru o locuinţă de tip A, la Avrig, în judeţul Sibiu, în valoare de 20.000 de euro, deşi locuinţa a fost evaluată la 26.000 euro, însă suma maximă asigurată de poliţa obligatorie a fost de 20.000 euro.

Poliţele nu se vând nici cu forţa

Pentru prima dată de la înfiinţarea PAID, numărul de poliţe active consemnează o scădere ca urmare a faptului că foştii deţinătorii nu şi-au mai înnoit asigurările. Aceasta în ciuda faptului că, între timp, primarii au primit dreptul legal de a aplica amenzi de la 100 la 500 de lei persoanelor care nu au o asigurare de locuinţă. Şeful PAID anunţă că doar 20% din cei care au cumpărat o poliţă în urmă cu un an au ales să şi-o reînnoiască. În aceste condiţii, numărul poliţelor a scăzut la 791.728 cât era în urmă cu două zile de la peste 830.000 cât era pe data de 15 iulie. Un exemplu concludent pentru trendul descrescător pe care se situează vânzările îl constituie chiar comuna Moţca acolo unde, din 1.774 de locuinţe doar puţin peste 60 au o asigurare obligatorie şi încă aproximativ 100 deţin o asigurare facultativă.

„Cei care au asigurare facultativă sunt cei care au fost racordaţi la reţeaua de gaze şi au fost obligaţi să ia poliţa”, spune Costel Arteni, primarul comunei ieşene. Cei de la PAID sunt totuşi optimişti. „Pentru noi este cu atât mai important să demonstrăm că suntem o companie solidă, solvabilă, care dispune de lichidităţi şi işi poate onora riscurile asumate, având în vedere lipsa de încredere a unui segment important al populaţiei cu privire la asigurarea obligatorie a locuinţei. Cred că dincolo de ceea ce prevede legislaţia care guvernează activitatea PAID, este foarte important să câştigăm încrederea în acest produs. Iar acest lucru se poate obţine doar plătind despăgubirile cuvenite asiguraţilor noştri”, a precizat Marius Bulugea.

PAID administrează asigurarea obligatorie a locuinţelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României: cutremur, inundaţii şi alunecări de teren. 

Cele mai citite

Ministrul Energiei: Sunt afectate 175 de linii de medie tensiune

Ministrul Energiei Sebastian Burduja anunţă că duminică sunt afectate 175 de linii de medie tensiune, iar condiţiile meteorologice îngreunează accesul în zonele afectate, intervenţiile...

Vameșii demarează operațiune „Pinocchio”

Lucrătorii Autorității Vamale Române vor desfășura în luna decembrie amplecontroale pe segmentul importurilor de jucării, concentrându-se în principal peidentificarea produselor susceptibile de contrafacere, într-o...

Salariile din Educație vor crește de la 1 ianuarie, poate cu 20 la sută

Salariile cadrelor didactice vor fi mărite pe parcursul anului 2024 iar prima dintre aceste majorări va intra în vigoare la data de 1 ianuarie...
Ultima oră
Pe aceeași temă