12 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021
AcasăSpecialA fost lansat primul manual de educație juridică din România

A fost lansat primul manual de educație juridică din România

Judecătorul Cristi Danileț a lansat online, duminică, primul manual de educație juridică din România, intitulat „Educaţia juridică pentru liceeni. Ghid practic despre drepturi şi justiţie”, potrivit blogului său.

Manualul de educație juridică „cuprinde exemple practice din cauze civile şi penale cu minori soluţionate de instanţele din România, atenţionează asupra unor date statistice îngrijorătoare”, transmite autorul.

Astfel, manualul va ajuta adolescenţii  „care lasă în urmă copilăria şi se pregătesc să devină adulţi”, să îşi însuşească nişte cunoştinţe juridice primare necesare în activităţile lor cotidiene, fără a-i transforma în studenţi la drept. Mai mult, tinerii dobândesc deprinderi practice pentru a-şi valorifica drepturile şi respecta obligaţiile și adoptă o atitudine civică în legătură cu respectarea legilor şi autorităţilor, implicarea lor în viaţa comunităţii, apărarea altor membri ai societăţii.

Mai mult, tinerii vor afla care sunt puterile publice ale statului şi ce funcţionalităţi au, care sunt drepturile lor şi care sunt organismele care le apără, cum se identifică ei ca persoane, care sunt relaţiile lor cu părinţii, ce drepturi aîn calitate de consumatori sau ca angajaţi în câmpul muncii, care sunt aspectele vieţii sexuale ce îi pot proteja de consecinţe fizice sau juridice nedorite, care sunt principalele dispoziţii din Regulamentul şcolar, în ce condiţii pot călători în siguranţă, ce proprietăţi pot avea şi cum le pot gestiona, cum pot utiliza mijloacele de comunicare moderne fără teama de a încălca legea sau a fi abuzaţi, cum se pot implica în viaţa acţiuni civice, care sunt organele legii şi cum se desfăşoară un proces judiciar, transmite autorul manualului, judecătorul Cristi Danileț.

Cele 80 de pagini ale manualului sunt structurate în 15 capitole și fac apel la cunoștințe ce țin de educaţia civică, sexuală, religioasă, pentru sănătate. Manualul va fi tipărit în 1.000 de exemplare şi distribuit elevilor din Bucureşti. Dar este disponibil şi online.
 
Descărcați manualul din atașament.

Cele mai citite
00:01:04

Pfizer/BioNTech caută date despre noua variantă COVID

BioNTech SE a anunțat vineri că se așteaptă la mai multe date despre o nouă variantă îngrijorătoare de coronavirus detectată în Africa de Sud...

Nicușor Dan a discutat cu Ciucă despre gigacalorie

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a discutat în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu premierul Nicolae Ciucă despre subvenţia la gigacalorie, preluarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă