Ultimul bebeluş dintre cei care au fost trataţi la Spitalul „Grigore Alexandrescu” în urma incendiului de la Maternitatea Giuleşti, a fost externat, miercuri, iar starea sa este bună, a declarat managerul Dan Enescu, el adăugând că deşi foarte mică, fetiţa „arăta multă ambiţie”, potriit Mediafax.
Medicul a spus că fetiţa a ajuns la greutatea de aproape două kilograme şi se simte bine. Potrivit medicului, rănile bebeluşului s-au vindecat prin tratament medicamentos, nefiind necesare intervenţii chirurgicale.
„Am ştiut de la început că va învinge suferinţa prin care a trecut, pentru că, deşi foarte mică, arăta multă ambiţie. Aş putea spune că vindecarea acestor micuţi este cea mai fericită reuşită a carierei mele în care am tratat şi vindecat mii de copii în stare gravă”, a spus Enescu.
Managerul Spitalului „Grigore Alexandrescu” a povestit un alt moment de emoţie pe care l-a trăit, marţi, când au venit la control gemenii externaţi în 28 septembrie.
Enescu a relatat că aproape i-a venit să plângă văzându-i cum dorm fără griji, iar pe părinţii lor atât de fericiţi că trăiesc aceste momente.
„Mă uitam la ei şi îmi venea să plâng. Pot spune că se întâmplă mai rar, după ce într-o viaţă întreagă ai trăit momente grele. Totuşi, este o mare emoţie pentru mine şi echipa mea că am reuşit să salvăm viaţa unor micuţi aproape carbonizaţi pe anumite porţiuni din corp, în faza intrauterină. Vorbesc despre faza intrauterină pentru că vorbesc despre copii născuţi prematur, aşa cum sunt consideraţi în literatura de specialitate”, a mai povestit Dan Enescu.
Din Spitalul „Grigore Alexandrescu” au fost externaţi toţi cei cinci bebeluşi care au supravieţuit incendiului din 16 august izbucnit la Maternitatea Giuleşti, în Secţia terapie intensivă prematuri.
Alţi şase copii au murit în urma tragediei.
Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), care instrumentează dosarul penal deschis în urma tragediei, a anunţat, marţi, că procurorii au primit raportul de expertiză tehnică întocmit de experţii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă.
„Concluziile acestuia sunt în sensul că incendiul izbucnit în Secţia de Anestezie-Terapie Intensivă pentru nou-născuţi s-a produs ca urmare a supraîncălzirii ştecherului ce alimenta aparatul de aer condiţionat, cauza fiind deci una de natură electrică”, a informat PICCJ.
Procurorii au mai anunţat că aşteaptă ca la dosar să fie depus raportul final de cercetare, întocmit de Inspectoratul Teritorial de Muncă al Municipiului Bucureşti, precum şi raportul de necropsie al celor şase nou-născuţi morţi în incendiu şi cel de examinare al nou-născuţilor care au supravieţuit, ambele urmând să fie realizate de legiştii Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) „Mina Minovici”.
În dosarul deschis în urma evenimentului. procurorii Parchetului instanţei supreme au început urmărirea penală faţă de asistenta Florentina Cîrstea, care era responsabilă cu supravegherea bebeluşilor în după-amiaza zilei de 16 august, precum şi faţă de şeful Serviciului tehnic de la Maternitatea Giuleşti, Vasile Dima, şi Adrian Ioan Toma, şeful Secţiei Neonatologie de la Maternitatea Giuleşti, acuzat de neglijenţă în serviciu, care a avut consecinţe deosebit de grave. Cîrstea a fost arestată în 24 august.