2 C
București
duminică, 4 decembrie 2022
AcasăSpecialA ajuns șef la ICR pe spatele a două doctorate-problemă

A ajuns șef la ICR pe spatele a două doctorate-problemă

 

Fostul secretar de stat Cristian Petcu a ajuns, prin detașare, director de programe interne la Institutul Cultural Român, reprezentanții institutului fiind impresionați de CV-ul său.

„Domnul Cristian Petcu (foto) este detașat în funcția de director al Direcției Programe Interne din data de 01.07.2014”, este confirmarea oficială a ICR la solicitarea RL.

La întrebarea ce îl recomandă pe Petcu pentru ocuparea acestei funcții, instituția răspunde lăudându-i traseul profesional: „Prin funcțiile pe care le-a deținut până în prezent – secretar de stat în Ministerul Culturii, director general al Institutului Național al Patrimoniului, coordonator al fondurilor pentru proiecte culturale și editoriale ca director al Administrației Fondului Cultural Național – domnul Cristian Petcu a acumulat o experiență solidă în domeniul managementului cultural”, a fost reacția ICR.

Institutul mai precizează că pentru postul respectiv ICR nu a mai organizat concurs deoarece este „detașat, pe o perioadă determinată, pe un post suspendat”. Potrivit organigramei ICR, Cristian Petcu se va ocupa de Departamentul evenimente, Departamentul parteneriate naționale și Departamentul burse.

În ciuda CV-ului care impresionează la prima vedere, ziarul „România liberă“ dezvăluia în luna februarie anul aceasta că asupra tezelor sale de doctorat planează mari suspiciuni de plagiat, nerespectând etica profesională.

Textele-problemă

Fostul secretar de stat a obţinut două titluri de doctor în două domenii diferite, istorie şi teologie, folosindu-se de două teze care conţineau într-o proporţie covârşitoare acelaşi text. Petcu a obţinut titlul de doctor în istorie în 2009, cu o teză intitulată „Guvernarea Miron Cristea”, pe care a susţinut-o la Universitatea Valahia din Târgovişte. Iar un an mai târziu, fostul secretar de stat a reuşit să devină şi doctor în teologie, la Craiova, cu o teză care avea o temă asemănătoare cu prima: „Organizarea Bisericii Ortodoxe Române în perioada interbelică (1918-1940) şi bazele ei canonice”.

Cele două teze ridică însă mai multe semne de întrebare în privinţa corectitudinii cu care au fost redactate. În primul rând, doar din compararea celor două reiese faptul că cel puţin 35 de pagini absolut identice au fost folosite în ambele lucrări. De altfel, chiar Cristian Petcu citează în teza în teologie fragmente din lucrarea sa în istorie.

Apoi, ziarul RL a arătat, prin publicarea unor fragmente din cele două lucrări, că demnitarul a preluat fraze, paragrafe şi chiar pagini întregi, fără să schimbe nimic şi fără să folosească ghilimelele, din alte surse pe care le menţionează doar în notele de subsol. Din punct de vedere al standardelor academice, metoda nu-l absolvă pe secretarul de stat de acuzaţia de încălcare a deontologiei ştiinţifice.

Cristian Petcu s-a folosit, cel mai frecvent, de munca altor autori, precum Antonie Plămădeală – cu cartea „Contribuţii istorice privind perioada 1918-1939”, Ion Rusu Abrudeanu – cu cartea „Dr. Miron Cristea”, Mircea Păcurariu – cu cartea „Istoria Bisericii Ortodoxe Române”, arhid. prof. dr. Ioan N. Floca – cu lucrarea „Drept Canonic Ortodox, legislaţie şi administraţie bisericească”. Schimbat din funcția de secretar de stat din Ministerul Culturii, după ce partidul care îl susține (PNL) a decis să iasă de la guvernare, Petcu s-a mulțumit și cu funcții mai mici. În aprilie, conducerea PNL l-a propus pentru funcția de membru supleant în Consiliul de Administrație al TVR. Cristian Petcu este lector universitar titular la Facultatea de Teologie ­Ortodoxă din Târgoviște și conferențiar asociat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova.  

Cele mai citite
00:00:57

Echipamente militare americane sosesc în portul polonez Gdynia

Vehicule și echipamente militare americane au debarcat de pe o navă în portul polonez Gdynia sâmbătă (3 decembrie) într-o rotație regulată a echipamentelor și...

Un fost concurent de la „Chefi la cuțite” a murit la doar 39 de ani

Iulian Juncănaru, fost concurent al emisiunii "Chefi la cuțite", a murit la doar 39 de ani. Acesta era de profesie stomatolog. "Am încercat să amânăm...
00:00:19

VIDEO: Autoritățile chineze elimină centrele de testare COVID

Într-o înregistrare video obținută de Reuters sâmbătă (3 decembrie), se poate vedea cum o cabină de testare COVID a fost îndepărtată în Beijing, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă