18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecial..., 8, 9, 10, CIA este KO!

…, 8, 9, 10, CIA este KO!

CIA este o agentie bolnava. Toata lumea, in America, pare sa fie de acord asupra acestui fapt. Nimeni insa, in America, nu este de acord asupra naturii maladiei si, in consecinta, nici asupra tratamentului. Experimentele terapeutice succesive nu au facut decat sa inrautateasca starea Agentiei, iar rezultatele directe sunt dezastrele numite 9/11 (facem abstractie, aici si oriunde, de teorii ale conspiratiei tip Michael Moore) si armele de distrugere in masa ale lui Saddam.
In primul caz, este vorba de un esec informativ. CIA, dar si celelalte servicii secrete americane si mai ales FBI nu au reusit sa adune suficiente informatii de calitate asupra planurilor Al Qaeda si, in putinele cazuri in care au dispus de informatii, nu au avut un nivel de comunicare si de interoperabilitate care sa le permita sa previna actiunile teroriste. Acest esec a determinat administratia si Congresul sa adopte o reforma a serviciilor de informatii prin numirea unui director national pentru Informatii, in persoana ambasadorului John Negroponte, care sa coordoneze toate cele 16 agentii americane. Principalul motiv al demisiei de vineri a directorului CIA, Porter Goss, este considerat de presa americana conflictul izbucnit intre el si Negroponte. Acesta din urma a decis trecerea departamentului de analiza al CIA privind terorismului in cadrul recent-creatului NCTC (Centrul National Antiterorist) in directa sa subordonare si deposedarea CIA de responsabilitatea relatiilor cu serviciile de informatii straine. Dupa luni de rezistenta, Porter Goss a fost nevoit sa se recunoasca invins.
Al doilea esec este mai problematic, in sensul in care democratii nu sunt deloc siguri ca vina privind informatiile eronate despre armele irakiene de distrugere in masa ar apartine CIA in prima instanta. Suspiciunile se indreapta spre Pentagon si a sa mult mai bogata DIA si spre secretarul Apararii, Donald Rumsfeld, acuzat de tot mai multa lume ca a aranjat rapoartele informative pana i-a iesit razboiul dorit. In acest caz, responsabilitatea ar fi in primul rand politica, nu informativa. Or, numirea (confirmata ieri din surse neoficiale) a generalului activ Michael Hayden, adjunctul lui Negroponte, in functia de director al CIA, este privita de multi congresmeni democrati si republicani ca lovitura de gratie data Agentiei de catre Pentagon.
In sfarsit, Hayden, ca fost director al NSA, a sustinut controversatul program al Casei Albe de spionaj intern, fiind considerat un apropiat al presedintelui. Un om al lui Bush in fruntea CIA poate aduce razbunarea Casei Albe dupa ce, de trei ani, administratia se confrunta cu o revolta fara precedent a (cel putin) unei parti a CIA.
Fie ca va ajunge sub controlul DNI, al lui Rumsfeld sau al lui Bush, CIA este KO. Asteptam revansa cu scurgeri de informatii spectaculoase.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă