30.1 C
București
sâmbătă, 7 septembrie 2024
AcasăSpecial55% dintre romani nu se asteapta la schimbari pozitive in urma integrarii

55% dintre romani nu se asteapta la schimbari pozitive in urma integrarii

Un sondaj realizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP), dat publicitatii astazi, releva ca peste jumatate dintre romani (55%) au declarat ca nu se asteapta la schimbari pozitive dupa integrarea Romaniei in UE sau ca schimbarile vor fi nesemnificative. 40% dintre cei intervievati au spus ca viata lor se va schimba in bine intr-o (foarte) mare masura dupa aderare, dar perioada in care schimbarile vor deveni vizibile variaza intre 1 an si 50 de ani.

Pentru 22% dintre cei care cred ca viata lor se va imbunatati dupa integrare, schimbarile pozitive vor aparea dupa cinci ani, iar 30% dintre respondentii care privesc cu optimism integrarea considera ca viata lor se va imbunatati peste sase pana la zece ani. Numai 2% dintre respondenti estimeaza ca efectele pozitive ale integrarii in UE vor aparea peste cel putin 20 de ani.

Proportia celor care cred ca viata lor nu va suferi schimbari pozitive notabile este mai mare in urban (60%) decat in rural (50%). Atat in orase, cat si la sate, majoritatea populatiei (60%) considera ca viata locuitorilor se va imbunatati in cel mult cinci ani.

Rezerva fata de integrarea Romaniei in UE a subiectilor de sex feminin este mult mai mare decat a celor de sex masculin, peste 12% dintre respondente preferand sa declare ca nu stiu daca integrarea este un lucru bun sau nu. Procentul barbatilor cu atitudine pozitiva fata de integrare (78%) este mai ridicat decat al femeilor (72%).

Trei sferturi dintre persoanele intervievate declara ca se vor prezenta la urne in cazul alegerilor pentru Parlamentul European, desi jumatate nu stiu ca acestea trebuie organizate pana la 31 decembrie 2007. In ceea ce priveste cunostintele despre integrare, aproximativ 41% dintre respondenti si-au acordat nota 4 (pe o scara de la 1 la 10) si numai 13% s-au autoevaluat intre 8 si 10.

Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.014 persoane peste 18 ani, in perioada decembrie 2006 – ianuarie 2007, si are o marja de eroare de +/- 3,1%.

Cercetarea face parte din proiectul "Strengthening IPP Institutional Capabilities to Develop High Quality Services for Local Government through Internalizing Public Survey Know-How" finantat de World Learning/Romania RCSS Program, prin United States Agency for International Development (USAID).

Cele mai citite

Un pod peste Tisa de la granița cu Ucraina intră în reparații capitale

Podul peste Tisa intră în reparaţii. De luni vor fi restricţii, timp de 30 de zile, între orele 10.00-15.00. În baza studiilor făcute de către...

Un nou cutremur în județul Gorj. Ce intensitate a avut

Un cutremur cu intensitate de 3,8 a avut loc sâmbătă dimineață în județul Gorj. „În ziua de 07 Septembrie 2024, la ora 09:06:22 (ora...

Rețea internațională de clonare de carduri, destructurată de autoritățile judiciare române și americane

Anchetatorii româno-americani au colaborat împreună pentru destructurarea unei grupări care clona datele de pe carduri Reţeaua, înfiinţată în California, era formată din români şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă