540 de soldați din rândul forțelor navale și aeriene au fost destituiți, miercuri, de autoritățile turce, fiind suspectați de legături cu mișcarea gulenistă, acuzată de Ankara că ar fi orchestrat lovitura de stat eșuată din 15 iulie, informează Reuters, citat de News.ro.
Totodată, consiliul judiciar a demis 66 de judecători şi procurori, în ultimul val al campaniei guvernamentale de eliminare a aşa-numiţilor gulenişti din instituţiile de stat, precum şi din presă.
Biroul Procuraturii din Ankara a emis mandate de arestare pe numele a 101 suspecţi din rândul forţelor armate şi a serviciilor secrete, printre care se numără aşa-numiţii „imani gulenişti” din Forţele Armate Turce (TSK) şi din Organizaţia Naţională de Informaţii (MIT). Dintre aceştia, 55 de suspecţi au fost deja arestaţi în operaţiuni antiteroriste.
Până la 120.000 de persoane au fost demise în ultimele două luni din rândul procurorilor, judecătorilor, medicilor, profesorilor universitari, academicienilor, soldaţilor, poliţiştilor, funcţionarilor publici, precum şi a jurnaliştilor. Statele occidentale au criticat campania guvernamentală de eliminare a aşa-zişilor gulenişti din instituţiile de stat, precum şi din presă, ridicând totodată întrebări cu privire la tratamentul „inuman” la care ar fi supuşi puciştii capturaţi.
Starea de urgenţă le-a dat mână liberă autorităţilor turce să efectueze o vastă epurare în rândul aşa-numiţilor gulenişti. Clericul Fethullah Gulen este acuzat de executivul turc de orchestrarea loviturii de stat eşuate. Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a instituit iniţial starea de urgenţă la date de 20 iulie, atunci când a subliniat că aceasta le va permite autorităţilor turce să ia măsuri rapide împotriva celor care se fac vinovaţi de puciul eşuat, în care un grup de militari a încercat să răstoarne executivul în noaptea de 15-16 iulie.
Ankara îl acuză pe clericul islamist Fethullah Gulen, care a fost anterior un aliat apropiat al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, de orchestrarea loviturii de stat eşuate din noaptea de 15-16 iulie, ce a declanşat o campanie guvernamentală de eliminare a aşa-zişilor gulenişti din instituţiile de stat, precum şi presă. Clericul Gulen neagă toate acuzaţiile şi susţine că se va preda autorităţilor turce doar atunci când acuzaţiile împotriva sa sunt demostrate de către un organ de investigaţie independent.