3.1 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021
AcasăSpecial500 de persoane, la un nou protest organizat la Sfântu Gheorghe

500 de persoane, la un nou protest organizat la Sfântu Gheorghe

Aproximativ 500 de persoane au participat, sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, la un nou protest faţă de amenda dată PCM Covasna de către Prefectură, pentru nerespectarea protocolului de intonare a imnului Ungariei, reprezentanţii formaţiunii anunţând că acţiunile de protest vor fi însă suspendate.

Protestul de sâmbătă a avut loc în Parcul Elisabeta din Sfântu Gheorghe şi a avut o dublă conotaţie, scrie Mediafax.

Astfel, pe de o parte a fost un protest faţă de amenda dată PCM pentru intonarea imnului Ungariei în mod neconform cu legea, iar pe de altă parte acţiunea a avut loc sub steagul secuiesc amplasat în parc tot de PCM, în 2013, dar care trebuia îndepărtat de către Primăria Sfântu Gheorghe în urma unei notificări a Prefecturii, după o decizie definitivă a instanţei, potrivit căreia amplasarea steagului este ilegală. Primarul Antal Arpad a declarat însă de mai multe ori că nu va îndepărta steagul.

Sâmbătă, reprezentanţii PCM au pus, sub steagul secuiesc, un panou cu inscripţia "Şi eu am cântat aici imnul maghiarilor pe 4 iunie", scrisă în limba maghiară, precum şi procesul-verbal al amenzii date de Prefectura Covasna.

Cei aproximativ 500 de participanţi la protest au cântat imnul Ungariei de mai multe ori, au ascultat o slujbă religioasă, s-au rugat şi au încheiat manifestarea cu intonarea imnului secuiesc. De asemenea, ei au purtat steaguri secuieşti şi steagul Ungariei şi au strigat "Autonomie!".

"De săptămâna viitoare vom avea un nou prefect şi un nou preşedinte. Se cuvine să le acordăm încredere, motiv pentru care vom suspenda acţiunile de protest. Am arătat însă că de la un bulgăre de zăpadă făcut luni am crescut la un om de zăpadă vineri şi noi spunem că un bulgăre de zăpadă poate declanşa şi o avalanşă", a declarat preşedintele PCM Sfântu Gheorghe, Bálint József.

Protestele din Sfântu Gheorghe au început luni, când în jur de 150 de persoane s-au adunat în faţa Prefecturii Covasna. Marţi, numărul lor s-a dublat, pentru ca miercuri şi joi să fie prezente peste 500 de persoane la manifestări.

Vineri, în cea de-a cincea zi de proteste, peste 5.000 de persoane au intonat imnul Ungariei în faţa Prefecturii Covasna.

Proteste similare au avut loc şi la Miercurea Ciuc, miercuri seară, când aproximativ 400 de persoane au comemorat eroii Revoluţiei din 1989, apoi au cântat imnul Ungariei, în semn de protest faţă de amenda dată PCM de către Prefectura Covasna.

Partidul Civic Maghiar (PCM) Covasna a fost amendat de Prefectură cu 5.000 de lei pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestare publică organizată, în 4 iunie, în municipiul Sfântu Gheorghe, cu prilejul Zilei solidarităţii naţionale a maghiarilor şi comemorării Tratatului de la Trianon.

Prefectul de Covasna, Marius Popica, declara, într-o conferinţă de presă, că amenda nu a fost dată pentru intonarea imnului Ungariei la manifestarea din 4 iunie, ci pentru că nu a fost intonat şi imnul României.

Între timp, prefectul de Covasna, Marius Popica, a fost demis, joi, în locul acestuia fiind numit interimar fostul subprefect, Sebastian Cucu. Liderii UDMR Covasna au reacţionat spunând că nu persoana prefectului este importantă, ci "legile clare".

Cele mai citite

Ziua Constituției nepromulgate: circul și falsul Republicii

A fost circ la ședința solemnă a Camerei Deputaților și Senatului, de Ziua Constituției, ținută cu ocazia aniversării a 30 de ani de la...

Un bărbat din Arad, amendă pentru injurii aduse pe Facebook

Un bărbat din Arad a primit o amendă marți de 1.000 de lei de la jandarmi pentru injurii aduse pe rețeaua de socializare Facebook,...
Ultima oră
Pe aceeași temă