Persoanele care beneficiaza de ajutoare sociale vor primi pentru incalzirea locuintei cu lemne si carbuni suma de 500.000 de lei vechi pe luna. Constantenii trebuie sa stie ca cererile pentru ajutoarele de incalzire nu se mai depun la Directia de Munca, cum era pana nu demult, ci la primarii. Modificarea legii privind ajutoarele la caldura ii pun pe drumuri pe constantenii care trebuie sa beneficieze de aceste ajutoare. Ei nu mai stiu cui sa se adreseze pentru a obtine lemnele necesare pentru sezonul rece.
Noutatea legislativa se refera la trecerea anumitor sarcini, respectiv introducerea datelor, preluarea dosarelor si tiparirea formularelor din documente, la primarii. Daniela Dragomir, directorul executiv al DMSSF Constanta, a declarat ca autoritatilor publice locale le-a revenit, potrivit legii, obligatia ca pana la data de 5 octombrie sa trimita formularele catre furnizorii de energie din judet, ca acestia din urma sa le trimita ulterior catre proprietarii de contracte individuale si asociatiile de proprietari de care apartin. Dupa ce beneficiarii au completat formularele cu datele personale si veniturile realizate de fiecare membru al familiei, acestia din urma trebuie sa le depuna la primarii. Termenul-limita pana la care aceste formulare trebuie depuse la primariile de care apartin este 30 octombrie 2006. Autoritatilor locale le va reveni sarcina ca pana la jumatatea lunii noiembrie sa proceseze cererile si sa stabileasca drepturile aferente prin dispozitiile legale, subliniaza Daniela Dragomir, directorul Directiei Muncii. Fiecare dosar va fi analizat si stabilita suma de care fiecare solicitant beneficiaza, in functie de veniturile pe care le obtine.
Compensare intre 10 si 100%
De ajutoare sociale pentru incalzirea locuintelor beneficiaza toate persoanele cu venituri reduse care utilizeaza energie termica furnizata in sistem centralizat, prin compensarea procentuala a valorii efective a facturii la caldura. De acest sprijin financiar se vor bucura si acele persoane al caror venit net mediu lunar pe membru de familie a fost majorat de la 3,1 la 5 milioane de lei vechi. Daniela Dragomir, seful DMSSF Constanta, spune ca, indiferent de veniturile beneficiarilor, compensarea va avea valori cuprinse intre 10% si 100% din valoarea facturii. Asociatiile vor trimite furnizorilor borderourile cu consumurile defalcate, pe baza acestor documente fiind calculat ajutorul cuvenit fiecarui beneficiar.
Cuantumul ajutoarelor, majorat
Reprezentantul Directiei Muncii, Daniela Dragomir, a subliniat ca vechile cupoane valorice pentru ajutorul de incalzire nu mai exista. Mai mult, valoarea subventiei la caldura va fi specificata in factura de intretinere. Cuantumul ajutoarelor pentru incalzirea locuintelor cu gaze naturale va fi majorat si stabilit in functie de venitul mediu lunar pe membru de familie. Astfel, ajutoarele ajung la 2,1 milioane lei vechi pentru acele familii si persoane ale caror venituri nu depasesc 1.250.000 de lei pentru fiecare membru. Compensarea va fi de 150.000 de lei pentru acei beneficiari care castiga intre 4,4 si 5 milioane de lei vechi. Iarna trecuta, la Constanta, peste 18.000 de locuitori au primit ajutoare pentru incalzire. Daniela Dragomir si-a exprimat convingerea ca cea mai mare parte dintre beneficiarii de ajutor nu vor avea probleme nici in acest an. Astfel, din cei 18.000 de constanteni care primesc ajutor pentru incalzire, doar 12.000 au venituri de pana la 260 RON, in timp ce doar 4.000 se apropie sau depasesc valoarea salariului minim pe economie.