25.5 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecial50% dintre companiile din Romania vor face reduceri de personal

50% dintre companiile din Romania vor face reduceri de personal

Aproape jumatate dintre companiile din Romania intentioneaza ca in 2009 sa scada numarul de angajati, iar 18% iau in considerare "inghetarea" salariilor, in conditiile in care 24% estimeaza rezultate economice sub asteptari, se arata intr-un studiu al firmei de consultanta Hay Group, citat de Mediafax.

Analiza "Hay Group’s Global Employee Pay and Staffing Survey", realizata in luna noiembrie, cuprinde circa 2.600 de organizatii din 91 tari. Datele colectate au inclus informatii despre schimbarile privind cresterile salariilor de baza, privind bonusurile pe termen scurt si lung, precum si programele legate de compensatii si beneficii.

"Romania se incadreaza in contextul european, 24% dintre companiile participante au declarat ca rezultatele vor fi cu mult sub target-ul stabilit, iar 65% dintre acestea au reusit sa isi atinga obiectivele stabilite pentru anul 2008", se arata in analiza. In conditiile crizei actuale, companiile iau in considerare o serie de masuri care vizeaza atat mentinerea structurii organizatorice, cat si inghetarea salariilor si schimbarea beneficiilor. Astfel, 47% dintre organizatii intentioneaza, in 2009, sa mentina structura organizatorica sau chiar sa scada numarul salariatilor.

In ceea ce priveste cresterile salariale, pentru anul viitor se estimeaza ca acestea vor fi sub 9%, comparativ cu 2008, cand majorarile au fost in medie de 12,8%, in timp ce aproximativ 18% se gandesc sa "inghete" salariile, potrivit studiului. Cu toate acestea, 43% dintre companii considera ca pot interveni inca schimbari legate de previziunile de cresteri salariale pentru anul 2009.

Desi majoritatea participantilor la studiu din Romania apreciaza ca vor plati bonusurile angajatilor in 2008, doar 8% dintre operand schimbari in buget, 29% dintre companii planifica, pentru anul viitor, modificarea politicii de acordare a bonusurilor. "Criza poate fi un moment oportun pentru organizatii in a-si regandi modul in care opereaza, avand posibilitatea de a eficientiza activitatea care, pana acum, s-a dezvoltat destul de haotic din prispa nevoilor de business si necesitatii de a reactiona agresiv la situatia pietei si la miscarile competitiei", a declarat, intr-un comunicat, Alina Popescu, reward information services manager Hay Group Romania. Ea a explicat ca, in urmatoarea perioada, accentul trebuie pus pe sisteme de management al performantei, care vor ajuta companiile sa investeasca mai eficient bugetul de salarii mult mai redus fata de anii precedentii si sa motiveze angajatii.

Autorii studiului au aratat ca, la nivel mondial, numarul companiilor care se asteapta ca rezultatele din 2008 sa fie semnificativ mai mici fata de planurile stabilite la inceput de an s-a dublat fata de luna martie. Astfel, in luna martie numai 12% dintre companii se aratau ingrijorate ca rezultatele in acest an vor fi mai mici decat ceea ce au estimat la sfarsitului anului 2007, in luna noiembrie ajungandu-se la 31%. De asemenea, 62% dintre cei chestionati au raportat ca rezultatele au fost apropiate de obiectivele stabilite pentru anul 2008.

Cel mai afectat sector este cel de retail, 63% dintre companiile din domeniu astepandu-se, potrivit analizei Hay, ca rezultatele sa fie sub asteptari, pe fondul reducerii consumului si al constrangerilor pietei financiare pentru creditele de consum.

Africa si Orientul Mijlociu sunt cel mai putin afectate regiuni din lume de criza economica mondiala, cu numai 9% dintre companiile din Africa si 12% din Orientul Mijlociu care cred ca rezultatele sunt cu mult sub planurile stabilite. Europa este regiunea cea mai afectata de criza economica, astfel ca peste 57% dintre organizatii planifica sa "inghete" sau sa reduca numarul de angajati, fiind peste rezultatul mediu global de 48%. In acest an, majorarile salariale in Europa au fost in medie de 5%, iar previziunile pentru anul viitor arata o crestere mai mica de 4%.
De asemenea, 39% dintre companiile europene participante au specificat ca pot interveni schimbari in ceea ce priveste previziunile pentru 2009.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă