20 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecial49 de cai din pădurea Letea au fost duşi la abator. Numai...

49 de cai din pădurea Letea au fost duşi la abator. Numai 19 sunt bolnavi

Update 17.40: Carnea cailor vânduţi de localnicii din C. A. Rosetti către abator va fi exportată pentru consum, relatează Mediafax, citând surse din autoritatea sanitar-veterinară judeţeană.

Din 49 de cai analizaţi, 19 suferă de anemie infecţioasă, mai spun sursele.

„Oamenii de-acolo au vrut să vândă 49 de cai asupra cărora, din punctul nostru de vedere, conform actelor doveditoare, aveau drept de proprietate. Noi le-am făcut analizele şi am constatat că 19 dintre ei au anemie infecţioasă. Conform legii, aceştia sunt obligatoriu abatorizaţi. Pentru restul nu există niciun fel de restricţie la transport şi vânzare, conform legii române, atât timp cât tranzacţia este legală şi poate fi demonstrată cu acte”, au declarat sursele citate.

Potrivit acestor surse, cei 49 de cai ar fi fost deja luaţi din comuna tulceană C. A. Rosetti. Camionul în care au fost încărcaţi a fost urcat pe un vapor şi dus la Tulcea, de unde va porni spre abatorul de destinaţie.

 

Peste 70 de cai din pădurea Letea ar putea fi trimişi la abator de autorităţile locale, a anunţat asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, într-un comunicat.

Situaţia cailor din Letea „trenează” de mai bine de 15 ani, ceea ce a dus la creşterea numărului de cai sălabtici- 3500 în prezent, potrivit comunicatului.

Organizaţiile non-guvernamentale, precum Salvaţi Delta şi World Wide Fund, propun implementarea unui program de păşunat natural, cu ajutorul unei populaţii controlate de cai semi-sălbatici, prin care comunitatea locală poate dezvolta programe economice, cum ar fi ecoturismul.

Scandalul legat de caii de la C. A. Rosetti a izbucnit miercuri, după ce mai multe organizaţii non-guvernamentale au dat publicităţii imagini cu caii ţinuţi în ţarcuri, unii dintre ei slăbiţi şi cu răni sângerânde. Caii ar fi urmat să fie trimişi la un abator, potrivit Mediafax.

Reţelele de socializare s-au umplut de mesaje conţinând cuvinte precum „masacru” şi de îndemnuri disperate la transmiterea de petiţii către autorităţi, de la primarul din comuna tulceană până la şeful statului.

Guvernatorul Deltei Dunării, Grigore Baboianu, declară tranşant că „primul lucru greşit înţeles” despre caii din Deltă este acela că sunt sălbatici.

„În Deltă nu trăiesc cai sălbatici. Nu există cai sălbatici acolo. Cine spune asta greşeşte”, afirmă Baboianu, care pretinde că aceasta este premisa de la care trebuie pornită discuţia despre caii din zona comunei tulcene C. A. Rosetti, subiect fierbinte în presa ultimelor zile.

 

Cele mai citite

Alertă RO-Alert emisă în nordul județului Tulcea din cauza unor drone detectate la granița cu Ucraina

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a transmis în noaptea de joi spre vineri un mesaj de avertizare RO-Alert pentru locuitorii din zona...

Schimbări radicale la FCSB după victoria cu RFS! 7 jucători, out din primul 11 pentru meciul cu Sepsi

Patronul Gigi Becali pregătește o restructurare semnificativă a echipei FCSB pentru duelul cu Sepsi. După o victorie impresionantă cu RFS în Europa League, în care...

Oficialii americani avertizează că furtuna slăbită Helene rămâne încă „periculoasă”

Helene a fost retrogradată la o furtună tropicală vineri, la câteva ore după ce a atins uscatul ca un uragan puternic în statul american...
Ultima oră
Pe aceeași temă