-0.2 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeSpecial47.000 de britanici, anchetaţi în secret pe aeroporturi

47.000 de britanici, anchetaţi în secret pe aeroporturi

Poliţia a investigat în secret familiile, prietenii şi trecutul a 47.000 de persoane anul trecut, după ce acestea cumpărau bilete de avion pentru a călători spre şi din Marea Britanie, relatează Daily Mail, citat de Realitatea.net.

Această intruziune în viaţa privată i-a înfuriat pe militanţii pentru drepturi şi libertăţi. Persoanele care cumpărau bilete de avion erau depistate de baza de date “pentru detectarea teroriştilor”, introdusă de laburişti şi care ar putea fi retrasă de noul guvern conservator, care monitoriza milioane de turişti.

Verificările includeau analizarea datelor financiare şi a persoanelor asociate cu pasagrii. Însă sistemul de 1,2 miliarde de lire sterline nu a dus niciodată la arestarea unui terorist, iar acum poliţia îl foloseşte pentru a depista “autorii delictelor de natură sexuală şi pe microbiştii consideraţi huligani”.

Printre lucrurile considerate suspecte de autorităţi şi prin care o persoană complet nevinovată putea fi considerată potenţial terorist figurau comandarea unui meniu vegetarian sau a călători cu un partener de altă origine decât britanică. Sistemul atrăgea atenţia şi asupra celor care cumpărau bilet doar dus şi făceau rezervare în ultimul moment, precum şi asupra celor care aveau obiceiul de a rezerva bilete şi de a nu se mai prezenta pentru cursa respectivă.

În plus, deplasările în Orientul Mijlociu, Pakistan, Afganistan şi Iran trăgeau un semnal de alarmă.
Poliţia a arestat 2.000 de persoane – dintr-un total de 48,682 investigate – după ce acestea au fost alese de sistemul respectiv.

Toate informaţiile pe care pasagerii le dădeau agenţilor de voiaj, inclusiv adresa, numărul de telefon, adresa de e-mail, detalii din paşaport şi numele rudelor, sunt stocate la agenţii guvernamentale pentru “analiză” şi păstrate timp de zece ani. Ministerul de Interne susţine că sistemul a dus la arestarea unor criminali sau violatori şi până la 1.000 de persoane nu au mai primit permisiunea de a intra în Marea Britanie, dar refuză să spună dacă prin acest sistem a fost prins vreun terorist, deşi aceasta era misiunea sistemului.

Cele mai citite

GALERIE FOTO. A fost Miss Canada și acum „defilează” pe terenul de golf

Sara Michelle Winter, fosta câștigătoare a concursului de frumusețe Miss Canada, a decis să abandoneze defilările pe podiumurile de modă și să devină sportivă...

ANM anunță că stratul de zăpadă în București va crește de la 2 spre 8 centimetri

Meteorologii de la ANM anunţă că, joi, stratul de zăpadă depus până la ora 14:00, este neuniform în Bucureşti şi ajunge la 2 centimetri....

Modificări privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân. Iohannis a semnat decretul

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, actul normativ care modifică şi completează Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a...
Ultima oră
Pe aceeași temă