19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialÎn ce context a avut loc atacul din Manchester: 400 de adepți...

În ce context a avut loc atacul din Manchester: 400 de adepți ISIS s-au întors în Marea Britanie din Siria și Irak. 3.500 suspecți de terorism „sunt listați“ de către serviciile secrete – INFOGRAFIC

Panică la Manchester. Un atentat sinucigaș, în timpul concertului Arianei Grande de luni seara, a ucis 22 de persoane, tineri fani ai cântăreței americane, și a rănit peste 60.

Autoritățile britanice sunt copleșite de numărul mare al potențialilor criminali, capa­bili să comită atentate, care se ridică la 3.500, conform unui raport Home Office publicat de „Express“.

Atentatul, revendicat de ISIS

Concertul abia se terminase pe Manchester Arena- cea mai mare arenă indoor din Europa, cu o capacitate de 21.000 de persoane-, când s-a produs explozia, în foaierul sălii de concerte. Atentatul sinucigaș a dus la moartea a 22 de persoane și rănirea altor 60. La câteva ore, un centru comercial din Manchester a fost evacuat de tea­ma altui atentat, martorii susținând că ar fi auzit „o bubuitură“. Poliția a reținut o persoană. La scurt timp, centrul a fost redeschis.

Un bărbat având chipul acoperit cu o cagulă a revendicat în numele grupării teroriste ISIS atentatul de la Manchester Arena. În înregistrarea video, de numai 16 secunde, bărbatul, având în spate steagul negru al ISIS, spune în engleză că „leii Statului Islamic încep să-i atace pe toți cruciații“. Bărbatul a ridicat o pancartă pe care scria de mână „Manchester 22-05-2017“. „În numele lui Allah cel milostiv și îndurător, acesta este doar începutul. Leii Statului Islamic în Irak și Siria își încep atacurile împotriva tuturor cruciaților. Allahu Akbar! Allahu Akbar!“, a spus bărbatul. Revendicarea de către ISIS a venit puțin mai târziu, prin Telegram, site-ul prin care își transmit mesajele.

Mii de monitorizați

Un raport publicat de Express arată că, din 2015, serviciile de securitate britanice monitorizează în jur de 3.000 de potențial teroriști, număr ce s-a ridicat la 3.500 după întoarcerea de pe fronturile din Siria și Irak a unor luptători bănuiți de afiliere la ISIS. Raportul nu arată cum de a fost posibilă întoarcerea acestora, după ce Marea Britanie a înființat un sistem de monitorizare a tuturor persoanelor ce se reîntorc din aceste zone și se opune reintrării celor bănuiți că au luptat alături de ISIS sau alte organizații teroriste.

În ciuda unui nivel ridicat de alertă de terorism, statisticile poliției britanice arată că în 2016 au fost mai puține arestări, audieri, descinderi, asupra unor persoane și locuri suspecte decât au fost în 2015. În același timp, numărul de persoane reținute, 1.539, pentru suspiciune de complot în vederea comiterii unor atacuri teroriste a crescut cu 8%, ceea ce indica un pericol crescut. 260 de arestări au fost efectuate în 2016 pentru acte de terorism. Printre aceste persoane, 91 au fost nonarabe sau musulmane. Au fost întocmite dosare în 96 de cazuri, 68 au fost eliberați din lipsă de probe, peste 90 au fost eliberați pe cauțiune, rămânând sub anchetă. Raportul arată că ofițerii au făcut uz de lege pentru a chestiona persoane la intrare și la ieșire din țară prin porturi, aeroporturi, stații feroviare din zonele de frontieră, s-au luat probe ADN, amprente pentru orice suspiciune în 19.355 de cazuri. Și totuși, criminalii scapă de sub controlul autorităților.

Front comun împotriva teroriștilor

După ce președintele american Donald Trump a anunțat o coaliție arabă împotriva organizațiilor teroriste și a celor ce-i finanțează și-i sprijină, liderii europeni fac front comun alături de Marea Britanie.

Cancelarul german Angela Merkel a promis să lupte împotriva oamenilor care comit asemenea fapte de neconceput.

„Vreau să asigur poporul britanic: Germania este alături de voi“, a subliniat cancelarul german. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat că țara sa va continua lupta împotriva terorismului. Până și președintele rus, Vladimir Putin, acuzat la nivel internațional că s-a aliat cu lideri ce practică terorismul, s-a declarat pregătit „să dezvolte o cooperare antiteroristă“ , însă la nivel bilateral, doar cu Marea Britanie.     

Europa, ținta terorismului

Europa a fost ţinta a numeroase atacuri teroriste, executate de persoane afiliate grupărilor teroriste, ISIS, în special, sau de „lupi singuratici“, persoane cunoscute cu comportament antisocial, care și-au declarat afilierea la ISIS înainte de a comite atentatele.

Paris – 20 aprilie – atac pe Champs Élysées, a fost ucis un ofițer de poliție; Stockholm – 7 aprilie – atac cu un camion, cinci persoane decedate; Sankt Petersburg – 3 aprilie – atac sinucigaș în stație de metrou, 15 morți;  Londra – 22 martie – atac cu mașină pe Podul Westminster, cinci persoane decedate; Istanbul – 1 ianuarie  – atac armat în clubul Reina, 39 de morți; Berlin – 19 decembrie 2016 – atac cu camion, 12 morți;  Istanbul – 10 decembrie 2016; Gaziantep,Turcia – 21 august 2016; Van, Turcia – 18 august 2016; Rouen, Franţa – 26 iulie 2016; Ansbach, Germania – 24 iulie 2016; München – 22 iulie 2016; Nisa, Franţa – 14 iulie 2016, Istanbul – 28 iunie 2016; Orlando, SUA – 12 iunie 2016 – atac armat în club de noapte, 50 de morți; Istanbul – 7 iunie 2016, Bruxelles – 26 martie 2016 – triplu atac sinucigaș, 32 de morți; Istanbul – 19 martie 2016; Ankara – 13 martie 2016; Istanbul – 3 martie 2016; Ankara – 17 februarie 2016; Istanbul – 12 ianuarie 2016; Paris – 13 noiembrie 2015 – atacuri coordonate asupra unui restaurant, o sală de concerte și un stadion, 130 de morți; Paris, 7-9 ianuarie, atac asupra sediului revistei Charlie Hebdo, 12 morți.    

Adina Mutar
Adina Mutar
pseudonim
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă