26.3 C
București
vineri, 13 iunie 2025
AcasăSpecial40% din angajati au salariul minim pe economie

40% din angajati au salariul minim pe economie

Potrivit Ministerului Muncii, in prezent in Romania muncesc oficial pe salariul minim circa 630.000 de oameni. Dintre acestia, 80% lucreaza in sectorul privat. In judetul Constanta, dintr-un numar de 192.000 de angajati 66.000 lucreaza pe salariul minim pe economie, acest lucru insemnand ca 40% vor avea mari probleme la pensie.
Daca nu ar exista Legea salariului minim, patronii ar scadea in continuare salariile. Practica privind salariul minim nu incurajeaza ocuparea fortei de munca, ci, dimpotriva, incurajeaza somajul. Aceasta practica il obliga pe lucratorul care trebuie sa opteze intre o slujba cu salariu mic si somaj sa aleaga somajul. Pentru a adopta legi care sa interzica niveluri de salariu peste un anumit maximum admis este nevoie de interventia statului.

"Trebuie sa avem cel putin 170 de euro!”

Vasile Otelea, liderul filialei Blocului National Sindical, filiala Constanta, a declarat ca pentru cresterea salariului minim pe economie este nevoie de interventia Guvernului.
In opinia liderului BNS de la Constanta, salariul minim pe economie este foarte mic. Otelea considera ca in momentul integrarii in UE trebuie sa avem cel putin 170 de euro salariul minim pe economie, exact cat au avut ultimele tari acceptate, Polonia si Ungaria.
O interventie din partea serviciilor descentralizate pe langa Prefectura judetului, ca mai apoi prefectul sa trimita Ministerului Muncii o nota, este binevenita. Cand am protestat ultima data pe strazile capitalei am cerut ca nivelul salariului minim sa creasca. Insa la negocierile sindicatelor cu Guvernul sindicalistii cer o suma iar reprezentantii puterii au grija ca aceasta suma sa fie injumatatita.

Institutiile statului ar trebui sa se autosesizeze

Pe masa prefectului se afla mai multe note intocmite de diferite servicii descentralizate, prin care se arata ca in judetul Constanta aproximativ 50% din angajatori practica salariul minim pe economie. Ce inseamna acest lucru pentru salariat? Bani mai putini la pensie, posibilitati limitate de creditare, un trai indecent. Angajatul este pagubit iar peste ani isi va da seama ca munca lui a fost in zadar. Inspectoratul Teritorial de Munca si celelalte institutii subordonate Guvernului ar trebui sa se autosesizeze pentru ca salariul minim de 321,1 RON aduce la pensie un aport de doar 100 RON. Atata vreme cat nu exista vointa politica si nu exista un grup care sa pledeze pentru ca salariul minim sa creasca, in continuare angajatii se vor multumi sa primeasca la negru mai multi bani, iar pe cartea de munca sa ramana doar cu trei milioane lei vechi. Efectele legii salariului minim sunt dezastruoase, ea lovindu-i exact pe acei oameni pe care acest act normativ trebuia sa ii ajute.

Cele mai citite

Hakim Abdallah, aproape de despărțirea de Dinamo! Internaționalul din Madagascar vine să rezilieze contractul

Atacantul nu s-a prezentat la reunirea echipei și își încheie aventura de două sezoane în „Ștefan cel Mare”. Dinamo București se pregătește să se despartă...

INS: Rata șomajului a crescut la 6,2% în primul trimestru din 2025

Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat vineri că rata șomajului în primul trimestru al anului 2025 a fost de 6,2%, în creștere cu...

Israel își închide ambasadele din întreaga lume după atacul asupra Iranului

Într-o mișcare fără precedent, Israel a decis închiderea temporară a tuturor ambasadelor sale la nivel global, pe fondul escaladării dramatice a tensiunilor cu Iranul,...
Ultima oră
Pe aceeași temă