9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecial38 de localități din 15 județe, afectate de furtună. Școlile din Prahova...

38 de localități din 15 județe, afectate de furtună. Școlile din Prahova sunt închise joi dimineața. Codul galben de ploi, în vigoare până la ora 21.00

UPDATE 11.15: METEO Se răcește vremea. Temperaturile nu vor depăși 18 grade

 



Cinci județe sunt vizate de un cod portocaliu de ploi și vijelii, până joi, la ora 10.00, iar în restul țării este în vigoare un cod galben, până la ora 21.00, informează Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Potrivit meteorologilor, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, căderi de grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25 – 30 l/mp și cu precădere în nord-vestul țării și în zona Carpaților Occidentali pe arii restrânse 50 – 60 l/mp.

Temporar vântul va avea intensificări cu viteze care la rafală vor atinge 55…60 km/h, iar în timpul ploilor vor fi rafale de peste 65 – 70 km/h și vijelii.

Județele Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea și Bacău sunt vizate, până la ora 10.00, de un cod portocaliu de ploi. Astfel, instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată și pe arii extinse se vor înregistra cantități importante de apă cuprinse, în general, între 50 și 70 l/mp.

Școli închise, joi dimineața

 

Şcolile din judeţul Prahova rămân închise pentru cursurile care se desfăşoară joi dimineaţă, însă creşele sunt deschise, la solicitarea părinţilor. În judeţul Timiş cursuri sunt suspendate în patru unităţi de învăţământ, informează Mediafax.

Autorităţile din Prahova au decis ca unităţile de învăţământ să rămân închise şi joi, din cauza condiţiilor meteo, însă numai pentru cursurile care se desfăşoară dimineaţă, elevii care învaţă după amiază urmând să meargă la şcoală.

Prefectul judeţului Prahova, Mădălina Lupea, a declarat că decizia a fost luată în cadrul şedinţei extraordinare a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, iar în cazul în care codul portocaliu de vreme rea se prelungeşte, vor fi suspendate cursurile şi pentru elevii care învaţă după amiază.

Primăria Ploieşti a anunţat că, în urma numeroaselor telefoane primite de la părinţii care au copii la creşele aflate în administrarea municipiului, joi, aceste unităţi preşcolare vor fi deschise.

Prahova se află, de miercuri de la ora 16, sub cod portocaliu de vreme rea.

În Buzău, unităţile de învăţământ sunt deschise, chiar dacă judeţul se află sub cod portocaliu de vreme rea. „În cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a hotărât ca unităţile de învăţământ din judeţul Buzău să îşi desfăşoare cursurile în program normal”, a declarat inspectorul şcolar general al IŞJ Buzău, Geta Burducea.

Potrivit acesteia, s-a luat decizia ca elevii să rămână în clase, sub supraveghearea profesorilor, în cazul în care instabilitate atmosferică va fi deosebit de accentuată, iar după diminuarea fenomenului meteo să fie preluaţi de către părinţi.

În judeţul Timiş, cursurile sunt suspendate, joi, în patru unităţi de învăţământ , după ce furtuna puternică de duminică a afectat clădirile în care funcţionează. Este vorba de Colegiul „I.C. Brătianu", Colegiul Tehnic de Vest, Liceul de Arte Plastice din Timişoara şi şcoala din localitatea Bethausen. Decizia de a suspenda cursurile a fost luată pentru siguranţa elevilor, clădirile celor patru unităţi de învăţământ fiind afectate de furtuna de duminică. Liceul de Arte Plastice va fi închis întreaga săptămână, pentru că acoperişul unităţi de învăţământ a fost complet distrus de vântul puternic.

Bilanțul furtunii de miercuri

Codul a intrat în vigoare miercuri seara. Astfel, în urma furtunii, la nivelul municipiului București și județului Ilfov, pompierii au intervenit la 24 de solicitări, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență București Ilfov.

În București au căzut 13 copaci, iar șase mașini au fost avariate. Totodată, un bărbat de 42 de ani a murit, după ce a fost lovit de un copac, pe strada Viilor. Totodată, pompierii au intervenit pentru îndepărtarea unei table desprinse.

În județul Ilfov, pompierii au acționat pentru evacuarea apei din opt gospodării și pentru îndepărtarea unui copac. Totodată, s-a intervenit în cazul unui acoperiș afectat de vânt.

La nivel național, au intervenit peste patru mii de pompieri militari, în 38 de localităţi din 15 judeţe şi în Capitală, pentru a înlătura efectele furtunii. 

Potrivit IGSU, în urma ploilor căzute şi a vântului puternic de miercuri şi din noaptea de miercuri spre joi au fost înregistrate efecte de vreme rea în Capitală şi în 38 de localităţi din 15 judeţe: Alba, Argeş, Cluj, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Iaşi, Ilfov, Mehedinţi, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Vaslui şi Vâlcea.

Pompierii din cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă au acţionat pentru evacuarea apei din cinci locuinţe şi 23 curţi inundate. De asemenea, s-a intervenit cu accesorii grele de descarcerare pentru îndepărtarea a 15 arbori, un stâlp de telefonie, un element de construcţie căzut pe carosabil, un panou publicitar, fiind avariate nouă autoturisme.

Din cauza vântului puternic, 23 acoperişuri ale unor imobile au fost parţial sau total afectate.

Circulaţia rutieră a fost afectată temporar din cauza unor copaci căzuţi pe carosabil pe DN1 în localitatea Comarnic (PH), pe DN64 în dreptul localităţilor Orleşti şi Ioneşti (VL), pe DJ702A în localitatea Potocelu (DB), pe DN12 în localitatea Tuşnad(HR) şi a unui panou publicitar în Deva (HD).

Pe aceeași temă:

 
 
 
 
 
Cele mai citite

Cum își schimbă Nicușor Dan aspectul fizic, în timpul campaniilor electorale. FOTO

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, pare să fie extrem de preocupat de aspectul său fizic, în perioada campaniilor electorale, când dorește să pară...

Gestionarea culturii de lucernă pentru randamente maxime

Cultura de lucernă are un rol important în agricultura modernă, prin multiplele sale beneficii. Lucerna (Medicago sativa) este o plantă furajeră perenă, din familia...

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...
Ultima oră
Pe aceeași temă