13.4 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecial31.000 de bugetari, obligati de Guvern sa iasa la pensie incepand cu...

31.000 de bugetari, obligati de Guvern sa iasa la pensie incepand cu 1 februarie

» Bugetarii din administratia centrala aflati la varsta pensionarii trebuie sa iasa la pensie incepand din februarie, s-a decis ieri in sedinta de Guvern.

» Celor circa 25.000 de bugetari aflati in aceasta situatie, dintre care 1.100 militari si politisti, li se vor adauga 6.000 din administratia centrala care cumuleaza salariul cu pensia si care vor trebui sa iasa la pensie la 1 februarie.

» Cei peste 31.000 de noi retrasi din campul muncii – numar dublu fata de media lunara a pensionarilor – vor impovara Fondul de Pensii, spun specialistii.

In timp ce lupta cabinetului boc cu pensionarii-salariati a intrat in stand-by – dupa infrangerea de la Curtea Constitutionala, expertii guvernamentali abia au inceput sa lucreze la proiectul de lege care va interzice cumulul pensie-salariu –, atentia ministrilor Muncii si Finantelor se indreapta acum catre o noua categorie de bugetari: pensionabilii. Celor aproximativ 6.000 de bugetari cu functii de conducere din administratia centrala care cumuleaza pensia cu salariul li se vor adauga – dupa estimarile sindicalistilor – circa 25.000 de bugetari care se afla la varsta de pensionare; dintre acestia, o treime sunt sefi in ministere.

De la 1 februarie 2009, angajatii varstnici vor fi eliminati pe cale naturala din sectorul public, prin scoaterea la pensie, realizandu-se astfel economii importante la buget in plina criza financiara, deoarece pensiile respectivilor ar fi mai mici decat salariile. In plus, posturile detinute de persoanele pensionate se vor bloca imediat, gratie unei ordonante anterioare a Guvernului, care nu mai permite angajari pana la sfarsitul anului decat in situatii exceptionale.

Mai putine contributii sociale, mai multi pensionari
Pensiile pe care le vor primi acesti 31.000 de proaspeti pensionari vor fi o povara pentru Fondul de Pensii, pentru ca numarul lor – daca se dovedeste a fi real – este mult peste numarul mediu lunar al celor care se retrag din campul muncii, spune Mariana Campeanu, fost presedinte al Casei Nationale de Pensii si alte Asigurari Sociale (CNPAS). Un alt fost presedinte al CNPAS, Mihai seitan, spune ca, in medie, se pensioneaza lunar doar 12.000-15.000 de persoane, "iar problema are doua aspecte: pe de o parte, 30.000 de persoane nu mai platesc contributia la asigurarile sociale, inclusiv la Fondul de Pensii, iar pe de alta parte creste cu 31.000 numarul celor care primesc pensie".

Daca ies din campul muncii mai multi oameni decat intra, atunci se creeaza un prejudiciu sistemului de pensii, spune el, precizand ca au mai fost astfel de situatii in Romania. "In astfel de conditii, statul este nevoit sa mareasca subventiile. Bugetul asigurarilor sociale de stat se compune din contributiile persoanelor active plus subventiile de la bugetul de stat", ne-a explicat seitan, atragand atentia ca acum situatia se suprapune cu deficitul cronic al bugetului de asigurari sociale.

Memorandumul crizei
Potrivit memorandumului redactat de ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, si aprobat de premierul Emil Boc, prima pensionare masiva va fi in administratia centrala si va avea ca efect eficientizarea activitatii din ministere si din alte institutii publice. Tsunamiul reformator ii va atinge pentru inceput pe functionarii din ministere, din agentiile guvernamentale si autoritatile nationale care au indeplinit conditiile de pensionare; ulterior, vor fi trimisi acasa si cei care implinesc varsta de retragere din munca in cursul anului 2009. Prima categorie de angajati, conform memorandumului, nu se va mai afla in birouri pe 1 februarie a.c. Aceleasi reguli se vor aplica si in cazul personalului contractual din cadrul administratiei centrale, angajat cu contracte pe perioade nedeterminate. Mentinerea la munca a acestor salariati va fi cu desavarsire interzisa.

Prima reactie fata de masura ministrului Finantelor este favorabila si a venit chiar din partea sindicatelor functionarilor publici. "Mie imi convine aceasta masura, deoarece din cauza acestor 6.500 persoane aflate in functii de conducere cu varsta de pensionare cei tineri nu pot avansa", a declarat Vasile Marica, liderul Aliantei Functionarilor Publici "Sed Lex". Sindicalistul spune ca trimiterea la pensie va viza si aproximativ o treime din sefii functionarilor publici din ministere.

Cele mai citite

Toate aeroporturile din Iran au fost închise până luni dimineață

Agenția France Presse anunţase, inițial, suspendarea zborurilor doar în "unele aeroporturi" ale Iranului Iranul a introdus restricţii asupra zborurilor începând de marţi, când a lansat...

Klaus Iohannis la Sommet-ul Francofoniei: Acordăm o atenție deosebită oportunităților economice din spațiul francofon

Una dintre prioritățile majore ale Francofoniei o reprezintă educația și formarea tinerilor, a declarat președintele Iohannis la Paris Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut sâmbătă,...

Victor Ponta: M-am săturat să fiu fostul

Victor Ponta deschide lista PSD Dâmbovița pentru alegerile parlamentare la Camera Deputaților Victor Ponta a fost propus pe listele de candidaţi la alegerile parlamentare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă