Maine incepe la Cluj cea de-a opta editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF). Pe parcursul a 10 zile, toti iubitorii de film vor putea lua parte la peste 400 de proiectii. Vor rula peste 200 de filme de lung si scurtmetraj, multe dintre ele premiate la diverse festivaluri de film din intreaga lume. Acest numar de productii incluse in program face ca editia din acest an sa ofere cea mai bogata plaja de filme din istoria TIFF-ului, spectatorii putand viziona filme de arta, filme de autor, documentare sau thrillere muzicale.
In cursa pentru marele premiu – Trofeul Transilvania – se vor bate 12 productii. Selectia acestor filme a fost realizata de criticul de film Mihai Chirilov, el fiind si directorul artistic al festivalului, care a inclus in program pelicule realizate in Turcia, Germania, Brazilia, Franta, Marea Britanie, Ungaria, Spania, Norvegia, Mexic, Sri Lanka, Afganistan si Romania. Unul dintre favoritele la marele premiu este "Alle Anderen" al regizoarei germane Maren Ade, film deja premiat de doua ori in cadrul Berlinalei din acest an. Acestuia i se alatura si coproductia Italia-Sri Lanka "Machan", care-l are la carma pe producatorul celebrului "Full Monty". Nu trebuie sa uitam "The Maid", o alta coproductie – de data aceasta intre Chile si Mexic – care a luat marele premiu al sectiunii World Cinema de la Sundance. Romania, care nu a fost reprezentata anul trecut in competitie, vine anul acesta cu pelicula regizata de Corneliu Porumboiu, "Politist, adjectiv" (foto), film care spune povestea unui politist din provincie ce ajunge sa-si piarda increderea in lege. Porumboiu a mai castigat Trofeul Transilvania in 2006 cand a participat cu lungmetrajul "A fost sau n-a fost?". Filmul a fost deja proiectat (duminica) in cadrul Festivalului International de Film de la Cannes, unde a fost foarte bine primit de public, dar si de critica, revista "Variety" apreciind ca nici un festival de film nu ar vrea sa rateze includerea unui film ca al lui Porumboiu.
Anul acesta revine in cadrul festivalului si sectiunea Focus, dedicata filmelor produse in Republica Moldova. Pe langa aceasta, mai exista patru sectiuni dedicate unor tari europene: Focus Italia, Focus Polonia, Focus Finlanda si Ziua filmului maghiar. De asemenea se "reinventeaza" sectiunea dedicata documentarelor, redenumita "Ce se intampla, documentarule?", unde principala productie pare a fi "Il Divo", castigator al marelui premiu al juriului de la Cannes in 2008.
Proiectiile se vor face in cinematografele Republica, Arta si Victoria si Cinema City, dar si in curtea Universitatii "Babes-Bolyai" sau pe teresa restaurantului Taverna. Intreg programul festivalului il puteti gasi pe internet la adresa www.tiff.ro, incepand cu data de 25 mai.