10.3 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeSpecial20% din constanteni vor plati penalitati de intarziere

20% din constanteni vor plati penalitati de intarziere

Termenul-limita pentru plata obligatiilor catre bugetul de stat aferente trimestrului IV a expirat pe 15 noiembrie. Incepand de ieri, restantierii platesc dobanzi si penalitati de intarziere.
Potrivit directorului executiv al Serviciului Public de Impozite, Taxe si alte Venituri ale Bugetului Local, Virginia Stefanica, incepand cu data de 15 iulie 2005, penalitatile de intaziere de la plata obligatiilor fiscale sunt de 0,6% pentru fiecare luna sau pentru fiecare fractiune de luna.
De asemenea, incepand cu data de 1 septembrie a.c., nivelul dobanzii acordate pentru neachitarea la termen a obligatiilor fiscale este de 0,05% pentru fiecare zi de intarziere. De la inceputul anului si pana in prezent, 80% din constanteni si-au achitat obligatiile catre bugetul local.
Pentru recuperarea debitelor, in prima etapa contribuabilii restantieri sunt instiintati de catre functionarii publici din cadrul agentiilor asupra sumelor restante pe care le au de plata prin note de constatare si instiintari de plata. Daca in termen de 15 zile de la data instiintarii restantierii nu-si achita debitele, angajatii intocmesc dispozitii de urmarire, care sunt trimise catre Serviciul de Urmarire si Executare Silita din cadrul SPIT-VBL.

Procedura de executare silita

La recuperarea debitelor prin procedura de executare silita, executorii fiscali, in baza notelor de constatare, intocmesc somatii de plata si titluri executorii individualizate pentru impozite, taze si pentru cheltuielile de executare. Executarea silita incepe prin comunicarea somatiei. Daca in termen de 15 zile nu se stinge debitul, se continua procedura de executare silita. Aceasta poate consta in instituirea de popriri asupra oricaror venituri si disponibilitati banesti pe care le detine sau le datoreaza debitorul sau de sechestre asupra bunurilor mobile si imobile, care ulterior sunt vandute prin licitatie publica.

Agentiile, inchise de sarbatori

Agentiile fiscale din cadrul SPIT-VBL vor fi deschise publicului pana pe 18 decembrie 2005. Pana la aceasta data programul de lucru va fi urmatorul: luni, marti si miercuri, intre orele 9.00 si 19.00, joi si vineri, intre orele 9.00 si 17.00, iar sambata, intre orele 9.00 si 14.00. In perioada 19 decembrie-23 decembrie 2005 se vor incasa amenzi de circulatie si se vor aplica certificate fiscale printr-un birou unic care va functiona la sediul SPIT-VBL din strada Badea Cartan nr. 3 si va fi deschis intre orele 9.00 si 15.00. Programul cu publicul va fi reluat pe 10 ianuarie 2006, pana la aceasta data urmand a fi tiparite si trimise la domiciliul constantenilor noile instiintari de plata cu obligatiile catre bugetul local pentru anul 2006.

Cele mai citite

Ultima zi națională a lui Iohannis, zi de glorie pentru Ciolacu. Șeful Guvernului a făcut o “baie de mulțime” la Arcul de Triumf iar...

Aproape 3000 de militari, 130 de mașini blindate și 40 de avioane și elicoptere au participat la parada militară de la Arcul de Triumf,...

Numărul firmelor cu capital străin nou înființate în România, în scădere

În primele zece luni ale acestui an, numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a scăzut cu 5,3%, comparativ cu perioada similară...

Peste 2.400 de militari, la parada de Ziua Naționață din Capitală. Evenimentele de la Alba Iulia

Peste 2.400 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Autoritatea Vamală Română, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale...
Ultima oră
Pe aceeași temă