16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialUnul din acționarii Polaris riscă să primească 20 de ani de închisoare,...

Unul din acționarii Polaris riscă să primească 20 de ani de închisoare, pentru mituirea unui ofiţer american

Dumitru Martin, unul dintre acționarii Polaris, riscă să fie condamnat la 20 de ani de închisoare, potrivit ziarului american Daily Republic. Jurnalistul Jeff Sullivan scrie că, în dosarul în care este acuzat de dare de mită, ceilalți inculpați și-au recunoscut vina.

„Martin poate fi condamnat la 20 de ani de închisoare și la plata unei amenzi de 250.000 de dolari.“ 

Inițial, sentința trebuia dată pe 1 decembrie, dar a fost ulterior amânată pentru începutul anului viitor. Potrivit datelor oficiale din proces, Dumitru Martin a cerut prelungirea termenului până la care poate depune o moțiune în apărarea sa, iar termenul fixat a fost de 5 decembrie 2016. Guvernul SUA a stabilit ca termen de răspuns data de 19 decembrie. Audierile sunt fixate pentru data de 12 ianuarie 2017, ora locală 9.30. Judecătorul cazului, Troy L. Nunley, a luat act și de faptul că avocatul apărării a cerut transcrierea procesului și acordarea unui timp adițional pentru a pregăti moțiunea.

În luna septembrie a acestui an, un tribunal federal din oraşul californian Sacramento l-a găsit vinovat pe afaceristul român Dumitru Martin, acţionar al Polaris Constanţa, pentru mituirea unui ofiţer al Forţelor Aeriene americane în vederea obţinerii unui contract de mai multe milioane de dolari, potrivit Sacramento Bee.

Tribunalul a stabilit că Dumitru Martin a mituit un ofiţer al forţelor americane la baza aeriană Travis din Fairfield, California, pentru a obţine un contract de peste 10 milioane de dolari ce presupunea furnizarea de containere de depozitare şi alte produse şi servicii forţelor aeriene americane în România, la baza militară Mihail Kogălniceanu.

În mai 2015, trei angajaţi ai lui Martin s-au întâlnit cu un agent FBI sub acoperire pentru a pregăti detaliile complotului. Agentul a oferit celor trei asigurări că firma Polaris ar putea concura în mod legitim pentru obţinerea contractelor, însă reprezentanţii companiei voiau o garanţie, potrivit dovezilor prezentate de procurori.

Ei i-au spus agentului că îi vor plăti ofiţerului contractant suma iniţială de 100.000 de dolari sub forma unei taxe de consultanţă şi că vor urma şi alte tranşe, până la suma de peste un milion de dolari. Pe data de 29 septembrie 2015, suma de 100.000 de dolari destinată ofiţerului american al forţelor aeriene a fost transferată de către firma Polaris într-un cont bancar creat de agenţii FBI. Agenţii FBI l-au arestat pe Dumitru Martin pe data de 1 decembrie 2015.

Polaris M Holding asigură servicii de salubrizare în Constanța, Arad, Târgu Jiu, Eforie, Năvodari, Mangalia, Alba Iulia, Bumbești Jiu, Slobozia, precum și în județele Teleorman și Timiș. Deservește peste un milion de oameni și are peste 1.500 de angajați.     

Cele mai citite

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...
Ultima oră
Pe aceeași temă