13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecial2% sau 100% promovabilitate la BAC? Câţi bani face un liceu privat

2% sau 100% promovabilitate la BAC? Câţi bani face un liceu privat

Contra unor taxe de câteva mii de euro pe an, elevii de la liceele private au trecut cu brio bacalaureatul. Totuşi, în majoritatea liceelor particulare, rata de promovabilitate nu s-a ridicat mai mult de 30%. Ba, mai mult, au existat instituţii private unde doar 2% din elevi au promovat examenul.

Dai un ban, dar ştii că face! Înscrierea copiilor la un liceu particular ar putea fi alternativa care să garanteze promovarea bacalaureatului cu note mari la toate materiile. Profesorii sunt plătiţi dublu sau chiar triplu decât la stat, îşi dau interesul faţă de copii, nu îi discriminează şi, la nevoie, lucrează cu ei la materiile unde rezultatele lor sunt mai slabe. Totuşi, contra unor taxe destul de piperate, rezultatele liceelor private la examenul naţional nu au fost remarcabile.

 

Liceele private ar putea reprezenta viitorul

Dintre instituţiile preuniversitare de învăţământ s-a evidenţiat Liceul privat „Lauder Reut” din Bucureşti, unde toţi elevii au promovat bacalaureatul. Note bune a înregistrat şi Liceul Internaţional de Informatică, unde 80% din elevi au luat bacul. Rezultatele lor sunt similiare ori se apropie de cele obţinute de elevii de la Liceul de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti, Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”, din Cluj ori Liceul „Sf. Sava”, din Capitală. În toată ţara sunt însă 40 de licee private acreditate de Ministerul Educaţiei. Dacă numai două-trei au rezultate remarcabile, înseamnă că, la fel ca învăţământul de stat, şi cel privat are încă multe hibe, după cum apreciază cei cu experienţă în învăţământ. „Sunt câteva licee-model. Altfel, dacă ne referim la licee precum Concordia, Omnia, Gaudeamus, vorbim de înşelăciune general acceptată de către părinţi, elevi, responsabili din minister”, este de părere Aurel Papari, director la Liceul „Andrei Şaguna” din Braşov. Şi e cu atât mai rău cu cât părinţii plătesc, iar promovabilitatea nu se ridică mai sus de 2%, cum este cazul Liceului privat „Onicescu-Mihoc”, din Capitală. Acesta a înregistrat doi ani la rând rezultate proaste la bacalaureat, când mai bine de 80% din elevi nu au promovat examenul.

„Liceele private ar putea reprezenta viitorul învăţământului românesc, însă deocamdată aspectul comercial este accentuat, în dauna educaţiei”, opinează George Cazacu, director la Colegiul Naţional „Sf. Sava”, din Bucureşti. Din cauza salariilor mici pe care le au profesorii, directorul spune că a pierdut câţiva colegi care s-au îndreptat către învăţământul privat. „Unii s-au întors, alţii nu, dar în general dascălii nu sunt neapărat mulţumiţi de nivelul elevilor de acolo”, spune directorul.

Rezultatele, pe măsura taxei

Când vine vorba de liceele private, rezultatele la bacalaureatul de anul acesta arată clar că sunt foarte importante liceul ales şi modul în care se face selecţia elevilor. Şcoala privată „Lauder Reut”, de exemplu, nu înscrie elevi care au avut la testele naţionale media mai mică de 7,50. Pentru că rigorile sunt mai mari decât la alte licee private care închid ochii la rezultatele proaste şi taxa de şcolarizare este pe măsură.  Un părinte trebuie să plătească 7.200 de euro pe an, bani care includ confortul şi atenţia sporită acordată de profesori copiilor. „Nu sunt mai mult de 14-15 elevi în clasă, pregătirea intensă pentru bacalaureat începe din clasa a XI-a, iar dacă un elev are probleme la anumite materii este ajutat cu ore suplimentare. Se lucrează cu fiecare elev individual, iar copiii nu pleacă de la liceu cu temele nefăcute. Totul se face la clasă”, explică Carmen Bejenariu, director de proiecte la Liceul „Lauder Reut”.  Aceasta spune că, spre deosebire de liceele de stat, unde pregătirea se accentuează în special în ultimul an, la cele private antrenamentul este constant. „Suntem deja la a treia promoţie de bacalaureat şi nu avem elevi respinşi”, spune Bejenariu. În acest liceu, este exclus ca profesorii să «chiulească» de la ore, cum se mai întâmplă în liceele de stat, ori să stea mai puţin de opt ore la serviciu”.

Când profesorii nu reuşesc, e activat psihologul 

Comunicarea cu părinţii elevilor este, de asemenea, constantă. „Se ţine permanent legătura cu părinţii, orice problemă este comunicată”, adaugă Bejenariu. Într-un astfel de liceu, unde taxele nu sunt de glumă, elevii primesc tot sprijinul din partea profesorilor, iar atunci când nici orele suplimentare nu dau roade este activat psihologul. „Toţi copiii ajung să vrea să înveţe. Dacă un elev refuză să înveţe, acest comportament are un motiv, iar consilierea psihologică îl rezolvă. Nu în ultimul rând, profesorii sunt răbdători, nu ţipă, nu îi intimidează şi în nici un caz  nuîi lovesc pe elevi”, spune Bejenariu.

La liceele private unde rezultatele au fost mai slabe şi taxele de şcolarizare sunt mai mici. Spre exemplu, la Liceul Cronos, unde doar jumătate din elevi înscrişi la învăţământul de zi au promovat bacalaureatul, taxa este de 3.100 de lei pe an. „Majoritatea părinţilor îşi permit să plătească această taxă, iar dacă elevii nu iau examenul nu este vina noastră. Lecţiile la clasă se fac, pregătire suplimentară există, trebuie să mai şi înveţe. Când sunt derapaje, noi imediat anunţăm părinţii, astfel încât să ia măsuri din timp”, spune Alexandru Sorescu, director al Liceului privat Cronos din Bucureşti. Ceva mai bine stă Liceul privat „Dr. Constantin Angelescu”, unde promovabilitatea este de 80%. Taxa este de 4500 de lei pe an şi se poate plăti şi în rate. „Noi avem noroc cu transferurile de la liceele publice, pentru că ne vin copii de calitate. Dacă la repartiţia computerizată, copiii au ajuns într-un liceu care este prea departe de casă, părinţii preferă să îi transfere la noi. Sau mai vin în ultimii ani de studii de la profilul real către cel de filologie, astfel încât să ia mai uşor bacalaureatul”, spune directorul Marian Nicolau. Rezultatele de la bacalaureatul de anul acesta au fost cele mai slabe înregistrate vreodată. Doar 43% din elevi au luat examenul, iar după contestaţii promovabilitatea a mai crescut doar cu un procent. O nouă sesiune a examenului va avea loc în august. Până atunci se fac înscrieri la facultate, iar la licee se depun dosarele de înscriere la şcolile la care au fost repartizaţi elevii.   

Cele mai bune licee private după rezultatele la bacalureat

1. Complexul Educaţional „Lauder Reut” – 100% promovabilitate

2. Liceul Internaţional de Informatică – peste 80% promovabilitate

3. Liceul Dr. C Angelescu – peste 80% promovabilitate

 Cele mai proaste licee private

1. Liceul Onicescu – Mihoc – 2% promovaţi

2. Liceul teoretic Hyparion – 30% promovaţi

 

Termini liceul şi te faci manichiuristă

Şcolile private unde se învaţă o meserie au început, de asemenea, să fie considerate o alternativă la învăţământul liceal de stat, întrucât garantează absolvenţilor un loc de muncă. Spre exemplu, la Colegiul Ucecom „Spiru Haret” pot fi învăţate meserii precum cea de bucătar, ospătar, coafeză, manichiuristă. Taxa anuală este de 2000 de lei şi se plăteşte în rate. Promovabilitatea la bacalaureat în acest liceu de meserii a fost de 40%.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă