1.8 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSpecial2 iunie - Ziua Naţională a Italiei

2 iunie – Ziua Naţională a Italiei

Anul 2011 este unul important deoarece se aniversează 150 de la Unificare. O dată cu acest eveniment are loc Festivalul Italian, ajuns la cea de-a treia ediţie.

Denumită oficial Republica Italiană (Repubblica Italiana), este un stat suveran european situat, în cea mai mare parte, în Peninsula Italică. Include, de asemenea, şi câteva insule la Marea Mediterană, cele mai importante fiind Sicilia şi Sardinia.

Pe teritoriul Italiei de azi au înflorit mai multe culturi în perioada Antichităţii, etruscii, sabinii şi latinii, care mai târziu au dat naştere poporului roman.

Legenda spune că Roma a fost întemeiată în anul 753 î.Hr. de către Romulus, acesta fiind considerat şi primul rege. În secolele 5 şi 4 î.Hr., în urma expansiunilor teritoriale romanii au fost impresionaţi şi au asimilat înfloritoarea cultură greacă, ce reprezintă bazele culturii romane.

În 313 împăratul Constantin proclamă, prin Edictul de la Milano, religia creştină drept religie oficială în întregul Imperiu. În 326 Constantinopolul este proclamat capitala Imperiului Roman de Răsărit.

Perioada Renaşterii, curent ce s-a născut în Italia, la sfârşitul secolului XIV şi începutul secolului XV, întreaga cultură europeană a cunoscut o înflorire deosebită.

Leonardo da Vinci, Michelangelo Buonarotti, Bernini, Caravaggio, Borromini sunt doar câteva nume care prin lucrările de artă, ştiinţă şi arhitectură au influenţat cultura universală.

Roma este sediul Bisericii Catolice şi a fost pentru o perioadă lungă leagănul civilizaţiei occidentale. Astăzi Italia este o republică democratică şi o ţară dezvoltată, ocupând a şaptea poziţie conform PIB-ului.

Totodată, este membru fondator al Uniunii Europene şi unul dintre membrii ai G8, ai OTAN, Consiliului Europei, Uniunii Europei Occidentale.

Constituţia Italiei din 1948 a stabilit un parlament bicameral, compus din Camera Deputaţilor şi Senat, o putere judiciară şi una executivă, condusă de un prim-ministru.

Preşedintele republicii este ales pe 7 ani de către parlamentul reunit şi delegaţi regionali. O mare parte din arta şi cultura italiană face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Din această lungă listă fac parte:Picturile rupestre din Val Camónica (Lombardia), Biserica şi Mănăstirea Dominicană „Santa Maria delle Grazie” cu tabloul „Cina cea de Taină” al lui Leonardo da Vinci din Milano, centrul vechi istoric din Florenţa, Il Campo dei Miracoli din Pisa, Veneţia şi laguna sa, centrul vechi istoric din San Gimignano, centrul vechi istoric din Napoli, Coasta amalfitană, siturile arheologice din Pompei, Herculaneum şi Torre Annunziata, Verona, Mantova şi am enumerat doar câteva dintre ele.

Cele mai citite
00:00:48

Un copil de două luni a fost rănit în lovitura israeliană din Khan Younis

Adnan, în vârstă de două luni, era tratat pentru rănile suferite în timpul unui atac aerian, în orașul Khan Younis din Gaza, luni (4...

Blinken apreciază că România este un partener foarte apropiat și un aliat foarte apreciat al SUA

România este şi a fost mereu un partener foarte apropiat şi un aliat foarte apreciat, a afirmat, luni, secretarul de stat Antony Blinken, la...

Armenia se plânge că forțele azere au deschis focul asupra unei poziții armene

Ministerul Apărării din Armenia a declarat într-un comunicat că forţele azere au deschis focul luni asupra unei poziţii armene din Bardzruni, în apropiere de...
Ultima oră
Pe aceeași temă