Peste 2.000 de persoane au fost executate, anul trecut, in intreaga lume, se arata in ultimul raport al organizatiei Amnesty International, publicat ieri si preluat de agentiile internationale. Cele mai multe executii, anume 80%, au avut loc in China, urmata de Iran, Arabia Saudita si Statele Unite ale Americii.
In raportul ei anual referitor la executii, organizatia releva ca aproximativ 1.770 de pedepse capitale au survenit in China, precizand insa ca cifra reala este mult mai mare Ð probabil in jurul a 8.000 de cazuri, potrivit unui jurist chinez.
In prezent, alte 20.000 de persoane asteapta sa fie supuse pedepsei capitale, mentioneaza raportul AI.
Potrivit organizatiei ce militeaza pentru respectarea drepturilor omului, cifra executiilor inregistrate in 2005 este mai mica decat cea din 2004, de 3.797, dar mai mare decat cea din 2003, cu 1.146 de cazuri. Amnesty International mai precizeaza ca cifra victimelor nu este exacta din cauza discretiei care inconjoara acest tip de practici, China refuzand sa publice statistici oficiale ale executiilor, in timp ce in Vietnam ele sunt clasificate drept „secret de stat”. Raportul mentioneaza ca in China executiile au loc prin impuscare sau injectie letala, in Arabia Saudita prin decapitare, in Iran prin spanzurare sau lapidare, iar in SUA prin injectie letala sau electrocutare.
Organizatia a mai informat ca, pana in prezent, 86 de tari au abolit pedeapsa capitala, in conditiile in care in 1977 ele erau numai 16.
Pe de alta parte, Societatea britanica pentru transplanturi a acuzat China ca vinde organele detinutilor condamnati la moarte si executati. „Avem dovezi incontestabile in acest sens, negate, fireste, de autoritatile de la Beijing”, a declarat un chirurg al respectivului institut la microfonul BBC. Pentru prima oara, Societatea britanica pentru transplanturi a mai sustinut in raportul ei, publicat cu doua zile in urma, ca in China zilele de executie a condamnatilor la moarte sunt alese in functie de cererile de organe, cereri ce provin majoritar din Europa Occidentala.