23.5 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecial19 miliarde de dolari pentru România prin proiectul Roşia Montană

19 miliarde de dolari pentru România prin proiectul Roşia Montană

Proiectului minier de la Roşia Montană va genera, direct şi indirect, 19 miliarde de dolari în economia României, spun experţii străini.

„Proiectul poate stimula o serie de efecte de multiplicare astfel încât, pe întreaga sa durată de viaţă, să aducă României o creştere potenţială a PIB-ului de 19 miliarde de dolari, circa 3.000 de locuri de muncă precum şi o contribuţie substanţială la veniturile din schimburi comerciale – iar toate acestea nu ar fi posibile în absenţa proiectului minier”, spune Alan Roe, economist şef la Oxford Policy Management, companie de cercetare care a realizat un raport privind impactul proiectului Roşia Montană, în special în contextul actualei crize economice.

Şi expertul american în fiscalitate minieră, James Otto, spune că proiectul Roşia Montană este „o oportunitate foarte bună pentru statul român”, în calitatea sa de acţionar minoritar în cadrul proiectului minier. „De la mijlocul anilor 1980, guvernele au trecut de la deţinerea de participaţii în proiectele miniere la o abordare fără riscuri, bazată pe colectarea de venituri fiscale”, explică el. Expertul consemnează că, deşi unele guverne din ţările africane încă deţin unele participaţii în proiecte miniere, acestea sunt „în general de 10% sau mai puţin” – respectiv circa jumătate din participaţia deţinută de statul român în proiectul de la Roşia Montană. Mai mult, potrivit lui Otto, contribuabilii români nu au plătit pentru această participaţie.

Roe şi Otto vor fi prezenţi în Bucureşti, în 8 iulie, alături de alţi experţi în macroeconomie şi finanţe, pentru a dezbate în detaliu impactul pe termen lung al proiectului minier de la Roşia Montană asupra economiei româneşti. Conferinţa, organizată de Links Associates în parteneriat cu Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) şi Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), are loc la JW Marriott Grand Hotel din Bucureşti.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă