3.2 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomeSpecial17 persoane au fost reţinute pentru contrabandă cu ţigări

17 persoane au fost reţinute pentru contrabandă cu ţigări

17 persoane dintre cele audiate luni de procurori, după cele 46 de percheziţii în urma cărora au fost descoperite mai multe fabrici clandestine de tutun, au fost reţinute, acestea urmând să fie prezentate instanţei, cu propunere de arestare, potrivit IGPR, informează NewsIn.

Procurorii DIICOT – Structura Centrală au audiat, luni, 30 de persoane implicate în contrabandă cu tutun, acestea fiind acuzate că au pus în funcţiuni mai multe fabrici ilegale de ţigări, anchetatorii desfăşurând luni 46 de percheziţii în Bucureşti şi alte nouă judeţe. Potrivit DIICOT, grupul infracţional format din 36 de cetăţeni români, moldoveni şi ucraineni era specializat în contrabanda cu produse accizabile cu tutun prin eludarea taxelor datorate bugetului de stat.

Membrii grupării au introdus în România utilaje pentru fabricarea şi ambalarea ţigărilor, materie primă şi materiale aferente procesului de producţie, şi au pus în funcţiune în România mai multe fabrici ilegale de producţie a ţigaretelor contrafăcute.

Totodată, în perioada ianuarie 2009 – decembrie 2010, patru dintre liniile de producere şi ambalare ţigarete introduse în România au fost amplasate în vederea demarării producţiei clandestine, în afara unui antrepozit fiscal, în localităţile Titu, din judeţul Dîmboviţa, Tulgheş din Hargita, Horezu din Vâlcea şi Preoţeşti din. Neamţ, aceasta din urmă fiind mutată ulterior de către membrii grupării în municipiul Suceava.

Luni dimineaţa au fost făcute 46 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi pe raza judeţelor Suceava, Vâlcea, Bacău, Vaslui, Alba, Harghita, Ilfov, Galaţi şi Iaşi, ocazie cu care au fost ridicate cinci utilaje de producere şi ambalare ţigări ( trei de la Harghita şi două de la Suceava), o linie completă de producţie ţigări (din Vâlcea), 15 tone de tutun, ţigări Plugaru, 264.000 de ţigări Doina, 650.000 de timbre, blanchete, filtre, o factură de import linie de fabricaţie ţigări şi o ştampilă având impresiunea “Vama Iaşi”.

Mai mult, ca urmare a acţiunii procurorilor DIICOT, patru fabrici clandestine de producere şi ambalare a ţigărilor contrafăcute au fost închise.

Anterior, pe 6 octombrie, a fost închisă fabrica ilegală de la Titu, ocazie cu care s-au găsit o instalaţie de producere şi ambalare ţigarete având pe flux tutun, cantitatea de 5 tone de tutun vrac, 25.256 de pachete de ţigări marca Plugaru, hârtie pentru împachetat ţigări – 108.000 bucăţi, timbre de marcare fiscale inscripţionate Rep. Moldova, o maşină manuală pentru tocat tutun.

La sediul DIICOT au fost conduse 30 de persoane în vederea audierii.

Cercetările au fost efectuate împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul IGPR – DCCO şi lucrători din cadrul Autorităţii Naţionale Vamale şi Jandarmeriei Române. Suportul informativ şi tehnic al acţiunii a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

Cele mai citite

Remontada ardelenească în Giulești. Rapid a condus cu 2-0, dar a pierdut

Universitatea Cluj a reușit o revenire de senzație și a învins-o pe Rapid cu scorul de 3-2, pe Giuleşti, în ultimul meci al etapei...

Premierul Ciolacu se întâlnește cu Elisa Ferreira, comisar european pentru coeziune și reforme

Elisa Ferreira, comisarul pentru coeziune și reforme al Uniunii Europene, se află, în ziua de 28 noiembrie 2023, la București. În dimineața zilei de 28...

Reporter ciuciulete, în umbra celui mai frumos Brad din Europa

După ce site-ul “European Best Destinations,” afiliat Comisiei Europene, a declarat Bradul de Crăciun din Craiova "cel mai frumos din Europa," am plecat la...
Ultima oră
Pe aceeași temă