1.3 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeSpecial150 de ani de la Marea Unire

150 de ani de la Marea Unire

Astazi se implinesc 150 de ani de la Unirea Principatelor Romane. Cunoscut si sub denumirea de Unirea Mica, evenimentul marcheaza unificarea Moldovei cu Tara Romaneasca. Cu aceasta ocazie, sute de ieseni s-au adunat in Piata Unirii din Iasi pentru a participa la manifestarile dedicate implinirii a 150 de ani de la Unirea Principatelor Romane. La evenimentele de la Iasi a participat si presedintele Traian Basescu, dar si mai multi ministri ai cabinetului Boc, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, Roberta Anastase si Mircea Geoana, primarul din Chisinau, Dorin Chirtoaca, parlamentari si oficialitati locale.

Potrivit Realitatea TV, manifestarea a inceput cu un concert de muzica populara. Apoi, a fost recitit textul “Proclamatia 1861 – recunoasterea oficiala a infapturii Unirii” de catre maestrul Petrica Ciubotaru, de la Teatrul National din Iasi. Discursurile politicienilor prezenti la manifestare au fost urmate de ceremonialul religios Te Deum, ceremonialul depunerii de coroane, defilarea Garzii de Onoare, Hora Unirii si momentul folcloric “Noi suntem romani!”.

In a doua parte a manifestarilor, oficialitatile merg la biserica “Trei Ierarhi” pentru depuneri de jerbe la mormantul domnitorului Al.I.Cuza. Ziua se va incheia cu ceremonialul militar al Retragerii cu Torte si un concert al artistilor Stefan Banica jr., Loredana Groza si Morandi. De asemenea, primaria va oferi iesenilor si un spectaculos foc de artificii cu o durata de zece minute.

Presedintele Traian Basescu, impreuna cu presedintii celor doua camere ale Parlamentului, vor ajunge si la Focsani in aceasta dupa-amiaza, pentru a participa la manifestari. Emil Boc participa, la Cluj, la ceremoniile dedicate implinirii a 150 de ani de la Unirea Principatelor Romane. Premierul a declarat ca in momente grele trebuie sa fim uniti, ca numai unirea face putere si ca daca suntem uniti putem sa trecem toate greutatile vremii si ca aici, la noi acasa, rezida in primul rand puterea de a fi impreuna, puterea de a trece peste tot ceea ce este greu.

Bucurestenii marcheaza aceasta zi printr-o parada militara, organizata in zona Arcului de Triumf. In plus, in interiorul monumentului vor avea loc expozitii de fotografie, film si muzica militara. Expozitiile vor fi deschise publicului astazi si maine, intre orele 10 si 17.30.

Cele mai citite

Industria zahărului, în colaps din cauza importurilor ucrainene. Ce vor cultivatorii

Industria zahărului din România este în colaps, susține Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România, care solicită Guvernului să blocheze 3-4 luni,...

O companie a PMB vrea despăgubiri de doar 5.000 de euro de la firma care a întârziat finalizarea pasajului Doamna Ghica

Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti S.A., companie care realizează servicii de proiectare şi lucrări de construcție aferente obiectivelor de investiții ale municipalităţii,...

Confruntări cu poliția la un marş al israelienilor de extremă dreaptă din Ierusalim

Confruntări cu poliţia au avut loc la începutul unui marş al israelienilor de extremă dreaptă joi seară la Ierusalim, potrivit martorilor, informează agenţia DPA,...
Ultima oră
Pe aceeași temă