-0.5 C
Bucharest
Monday, 27 November 2023
HomeSpecial140 de morti in revoltele etnice din provincia chineza Xinjiang

140 de morti in revoltele etnice din provincia chineza Xinjiang

Potrivit unui bilant provizoriu anuntat ieri de Beijing, cel putin 140 de persoane au fost ucise si alte peste 800 ranite, in ajun, in revoltele etnice din Urumqi, capitala Xinjiangului, regiune populata majoritar de musulmani.
La Urumqi, teatrul celor mai sangeroase revolte din China ultimelor decenii, ieri plutea o liniste anormala, pe strazi patruland numeroase forte de securitate. In intersectii erau postati oamenii fortelor paramilitare, inarmati cu mitraliere. Magazinele au ramas inchise, iar pe asfaltul de langa Piata Donghuan erau vizibile mari pete de sange uscat. Baricadele si carcasele de autobuze si masini calcinate erau indepartate de echipe speciale. Revoltele au inceput cu o manifestatie pasnica, dar aceasta a degenerat rapid. Locuitorii din Urumqi spun ca mii de uiguri – musulmani turcofoni – iesiti pe strada au atacat cu pietre sau cutite persoane apartinand etniei han, majoritara in China, au incendiat sau au rasturnat autobuze si masini particulare, au spart vitrinele magazinelor si au incercat sa intre in spital.

 

Si-a facut rapid aparitia politia antitero si totul a scapat de sub control dupa ce au inceput arestari in randul protestatarilor. Disidentii uiguri au afirmat ca fortele de politie au tras asupra manifestantilor care protestau pasnic contra mortii a doi dintre membrii comunitatii lor in timpul unor confruntari in sudul Chinei. Violentele s-au soldat cu cel putin 140 de morti si peste 800 de raniti. Sute de persoane au fost arestate in aceasta regiune din nord-vestul tarii, la granita cu Asia Centrala, Beijingul intarind securitatea pe intreg teritoriul si acuzand disidentii uiguri din exil ca au orchestrat violentele de duminica. Human Rights Watch preciza ca, "daca cifrele sunt confirmate, este incidentul etnic cel mai grav de la sfarsitul Revolutiei Culturale (1966-1976). In Xinjiang, unde exista o populatie de 8,3 milioane de uiguri, au loc frecvent tulburari separatiste, unele grupari militand pentru un "Turkestan oriental" independent. Locuitorii denunta represaliile politice si religioase duse de autoritatile chineze sub acoperirea luptei contra terorismului.

Cele mai citite

Suveraniștii vor să lanseze lebăda albă în viitoarea baltă electorală

Blocul Suveranist Român a primit botezul în weekend. Șapte partide și-au unit destinul. Prin anunțul făcut de Eugen Orlando Teodorovici, la conferința de lansare...
Ultima oră
Pe aceeași temă