6 C
Bucharest
Wednesday, 6 December 2023
HomeSpecial136 de milioane de euro pentru "Cubul de apa"

136 de milioane de euro pentru “Cubul de apa”

Centrul National de Natatie de la Beijing, cunoscut si sub denumirea de "Cubul de apa", a fost inaugurat in capitala Chinei, urmand sa gazduiasca probele de inot, sarituri in apa si inot sincron din cadrul Jocurilor Olimpice. Centrul de natatie a fost construit in patru ani si a costat aproximativ 136 de milioane de euro, fiind singura dintre arenele olimpice care a fost finantata de chinezi din afara tarii, precum si din Hong Kong, Macao si Taiwan.


Constructia este prima din
China care utilizeaza tehnologia "pernelor de aer", fiind, de asemenea, si singura din lume care foloseste aceasta tehnica pe o suprafata atat de mare. Centrul de natatie este situat la sud de Parcul Olimpic si ocupa o suprafata de 6,95 hectare, dintre care peste 80.000 de metri patrati sunt pentru constructiile adiacente care vor fi folosite in timpul JO-2008.
Structura cubica adaposteste trei bazine – unul de trei metri adancime, unul pentru incalzire si altul pentru probele de sarituri in apa – si este facuta din armatura de otel si o membrana de plastic imitand teflonul, care seamana cu niste bule de apa, ceea ce da ansamblului supranumele sau. Vazuta din exterior, fatada este compusa din peste 3.000 de perne de aer, care acopera o suprafata de 100.000 de metri patrati.
"Cubul" va putea gazdui 17.000 de spectatori, pe 6.000 de scaune permanente si 11.000 pe locuri provizorii. In centrul de natatie vor fi decernate 42 de medalii de aur in cadrul JO-2008.
Dupa Jocurile Olimpice, centrul va deveni o piscina normala, in care se vor antrena sportivii chinezi, se vor desfasura diverse activitati culturale si de divertisment pe plan local.
Prima competitie care va fi gazduita de noua constructie este intrecerea de natatie "Succes la Beijing", ce va debuta maine si se va desfasura pe durata a sase zile.

Cele mai citite

Produse esențiale pentru curățenia de iarnă – descoperă gama completă!

În fiecare an, intrăm în sezonul rece cu promisiunea de a face din locuința noastră un sanctuar confortabil și călduros. Însă, odată cu iarna,...

ASF respinge numirea lui Septimiu Stoica membru în CA al Bursei Române de Mărfuri. Societatea condusă de Gabriel Purice, abonată la sancțiuni

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a respins învestirea economistului Septimiu Stoica în Consiliul de Administrație (CA) al Bursei Române de Mărfuri (BRM), societate controlată...

Premierul Ciolacu invită Google să deschidă un centru de date în România

Premierul Marcel Ciolacu a avut o întrevedere cu reprezentanți din SUA ai companiei Google, pe care i-a invitat să deschidă un centru de date...
Ultima oră
Pe aceeași temă