Astazi, newyorkezii comemoreaza cinci ani de la atacurile criminale savarsite de organizatia terorista Al-Qaeda, soldate cu distrugerea celor doua Turnuri Gemene si a altor cladiri din complexul World Trade Center din Lower Manhattan.
Ca in fiecare an, autoritatile statului si orasului New York au luat masuri pentru organizarea unei impresionante ceremonii care sa marcheze cel mai mare dezastru din istoria orasului, in fapt a Americii, intamplat la 11 septembrie 2001. A fost un atac asupra Americii, asupra civilizatiei, impotriva democratiei.
Sambata, in cuvantarea sa radiodifuzata, presedintele Bush a declarat: „La aceasta comemorare ne amintim si de brutalitatea cu care dusmanul ne-a lovit tara, ceea ce ne indeamna sa reinnoim hotararea de a-l invinge pe acest dusman, pentru a ne asigura un viitor in pace si libertate”. Cuvintele presedintelui SUA le reiau pe cele din Proclamatia prezidentiala din 7 septembrie, prin care 11 septembrie 2006 este desemnata Patriot Day (Ziua Patriotilor). „Atacurile din 11 septembrie 2001 ne-au unit cu o forta uriasa in dorinta de a reconstrui orasul”, a declarat primarul New York-ului, Michael Bloomberg. Potrivit guvernatorului statului New York, George Pataki, „acum cinci ani, partea cea buna a omenirii a infruntat fortele raului din lume, rezistandu-le cu ajutorul credintei noastre nestramutate in valorile libertatii, pentru apararea acestora, a umanitatii si a civilizatiei”.
Comemorarea
Ceremonia propriu-zisa se desfasoara la locul tragediei, unde invitate cu prioritate sunt familiile celor disparuti. Anul acesta onoarea de a rosti numele celor cazuti la Ground Zero este rezervata sotiilor, sotilor, partenerilor de viata si celor care au insemnat ceva in viata victimelor. In principal, ceremonia urmeaza un program devenit deja „un ritual”. La ora 8.40 se pastreaza un minut de reculegere pe intregul teritoriu al statului New York. La 8.46, ora la care sa comis primul atac terorist asupra Turnului de Nord, se pastreaza un minut de reculegere, insotit doar de sunetul solemn al clopotelor trase in lacasurile de cult de pe intreg cuprinsul orasului New York, dupa care, pe fundalul unei muzici solemne, incepe citirea numelor tuturor celor cazuti la World Trade Center. Doua sute de persoane chemate sa citeasca lista celor ucisi la WTC vor urca, cate doi, la tribuna, pentru a rosti numele a 14 dintre cei 2749 de disparuti. Printre acestia, si patru romani. Citirea listei se va intrerupe de inca trei ori, la 9.03, ora la care al doilea avion a lovit Turnul de Sud, la 9.59, pentru a marca prabusirea Turnului de Sud, si la 10.29, cand s-a prabusit Turnul de Nord. La sfarsitul citirii listei, doi trompeti ai NYPD (Politia New York-ului) si FDNY (pompierii) vor suna stingerea. In tot timpul ceremoniei, reprezentanti ai autoritatilor, dar si ai familiilor celor disparuti vor forma o garda de onoare. La apusul soarelui va fi aprins „Tributul de lumina”, format din doua coloane de fascicule laser simbolizand Turnurile Gemene, ce va straluci pe cerul orasului toata noaptea.
In semn de omagiu adus martiriului indurat de oras acum cinci ani, presedintele George Bush si doamna Bush au depus o coroana de flori la Ground Zero, dupa care s-au deplasat la St. Paul's Chapel, unde a fost oficiat un serviciu religios. In dimineata aceasta, presedintele si Laura Bush se intalnesc cu formatiunile de interventie rapida ale orasului New York, alcatuite in principal din pompieri, politisti si cadre medicale, pentru a comemora ziua de 11 septembrie 2001.
Implinirea a cinci ani de la atacurile teroriste a coincis cu adoptarea de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite a unei strategii contra terorismului global.