Sambata si duminica, pe 10 si 11 martie, la Teatrul National "I. L. Caragiale" din Bucuresti va avea loc a treia editie a Romanian International University Fair, singura expozitie care aduce in fata tinerilor romani oferta educationala a peste 100 de universitati din strainatate. Un eveniment de informare si interactiune dedicat tinerilor romani care sunt interesati sa urmeze studii universitare si postuniversitare in strainatate. La RIUF 2007 vor participa universitati din Austria, Bulgaria, Canada, Cipru, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Monaco, Olanda, Norvegia, Romania, Slovenia, Spania, Elvetia, Marea Britanie si SUA.
Expozitia va fi deschisa in cele doua zile intre orele 10-18, timp in care vizitatorii vor avea posibilitatea sa se informeze asupra ofertei educationale prezentate, sa participe la manifestarile organizate de expozanti, sa vorbeasca chiar cu romani care sunt deja studenti la universitatile prezente la aceasta a III-a editie.
Peste 30 de institutii de top din Franta
Cei peste 100 de participanti din 20 de tari sunt universitati ce ofera programe de studii universitare, master si doctorat, programe de MBA si centre culturale si de informare ce reprezinta sisteme educationale internationale. Vor mai fi prezente organizatii ce ofera materiale si servicii de consiliere, burse si credite pentru studii universitare/postuniversitare, alte servicii si produse conexe (cursuri de limbi straine, materiale educationale etc.). La editia din acest an, Franta este tara invitata special, peste 30 de institutii franceze de top urmand sa-si prezinte oferta in cadrul pavilionului francez, care va fi coordonat de EduFrance.
Sesiuni si conferinte
Pe parcursul celor doua zile vizitatorii vor putea sa participe la 30 de evenimente conexe, precum seminarii, prezentari, sesiuni de informare, conferinte, dezbateri si lansari de carte, la manifestarile respective participand numerosi tineri romani studenti si absolventi ai unor institutii internationale de prestigiu. "Dorim sa oferim cat mai multor tineri romani sansa de a afla cum se aplica la un program international, cum se pregateste un dosar de admitere, cum se pot finanta taxele de scolarizare, cum este viata ca student in SUA, Marea Britanie, Franta sau Germania si care sunt oportunitatile de cariera ce le sunt accesibile ulterior. Studiile internationale pot sa devina o componenta normala a formarii academice si culturale a oricarui tanar roman", spune Alexandru Ghita, coordonatorul evenimentului.
Peste 4.500 de vizitatori in 2006
Anul trecut, RIUF a atras peste 4.500 de vizitatori, editia precedenta bucurandu-se de prezenta a 74 de expozanti din 18 tari, dintre care 45 internationali si 29 din Romania. Printre participantii de anul trecut s-au intalnit celebrele universitati americane Harvard si MIT, Richmond, CEU, Norwegian School of Management etc. Avand in vedere cele doua editii precedente, organizatorii spera ca anul acesta la RIUF 2007 sa vina 7.000 de vizitatori. Cei mai multi vizitatori care au trecut pe la RIUF au fost elevi si absolventi de liceu (38%), studenti (37,6%), absolventi de facultate si tineri profesionisti (19,4%), profesori, parinti, prieteni (5%).
Lista expozantilor
Organizatorii ii sfatuiesc pe tinerii care vor dori sa vina la RIUF 2007 sa tina seama de mai multe recomandari, care vizeaza in principal pregatirea pentru expozitie. Sfaturile ii pot ajuta pe tinerii care vor cu adevarat sa studieze in strainatate sa vina cu temele facute.
– Gandeste-te la tarile in care ti-ar placea sa studiezi/traiesti/muncesti si nu te opri din visat!
– Gandeste-te la domeniile in care ti-ar placea sa urmezi un program de studii/specializare.
– Exploreaza lista expozantilor prezenti la RIUF 2007 si vezi cine e prezent din fiecare tara.
– Selecteaza cativa care te intereseaza foarte mult (3-5), cativa cu care ar fi bine sa vorbesti (5-10) si cativa cu care o sa vorbesti daca iti permite timpul (5-10).
– Mergi pe site-urile lor (link-urile se gasesc pe WWW.RIUF.RO) si exploreaza ofertele academice.
– Afla mai multe despre procedurile de admitere, taxele de scolarizare si sursele de finantare propuse de programele respective.
– Mai treci o data prin pasii 3 si 4 si vezi daca s-a schimbat ceva.
– Fa o lista cu intrebarile (generale si pe fiecare program in parte) la care nu gasesti raspunsuri multumitoare pe site-uri.
– Ordoneaza aceste intrebari in ordinea importantei pentru tine.
– Exploreaza lista seminariilor si prezentarilor ce vor avea loc la RIUF (se va publica pe site astazi).
– Alege-ti cateva dintre ele la care ai vrea sa participi si incearca sa fii printre primii care se inregistreaza (fiecare sala are un numar limitat de locuri) – vizitatorii inregistrati au acces cu prioritate. Vino la seminariile respective, pentru ca s-ar putea sa fie cateva locuri disponibile (ale celor care s-au inscris, dar nu au putut sa ajunga).
– Fa-ti un buget pentru vizita la RIUF (transport, mancare, bilet de intrare – 5 RON, o suma pentru reviste, ziare, carti si alte materiale educationale.
– Fa-ti un program al zilei (zilelor) de vizita – ia in calcul 5-15 minute pentru fiecare expozant cu care vrei sa stai de vorba, durata seminariilor la care vrei sa participi si inca 1-2 ore pe care o sa le petreci explorand oportunitatile pe care nu te astepti sa le gasesti la eveniment.
– Adu-ti la zi CV-ul si fa cateva copii. Asta, numai daca vrei sa fii luat in calcul de companiile interesate sa-ti ofere burse, programe de internship, training, locuri de munca etc.
– Dormi bine in seara dinaintea vizitei la RIUF ca sa ai energie a doua zi si trezeste-te la timp.
Invitatii gratuite
Tinerii care participa la concursurile organizate pe site-urile www.onlinestudent.ro si www.studentcv.ro au posibilitatea sa castige invitatii gratuite, deci sa nu mai dea 5 RON pe biletul de intrare. Invitatiile sunt asemenea biletelor de intrare, doar ca sunt gratuite. Manifestarea este organizata de Grupul Educativa si se desfasoara sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe, principalul partener fiind Autoritatea Nationala pentru Tineret. Partenerii institutionali ai evenimentului sunt Asociatia de Educatie Sociala, Fundatia Culturala DELTA si Muzeul National de Arta Contemporana.