Rusia are cel putin zece motive pentru care tinde sa isi piarda increderea in politicile Statelor Unite, apreciaza analistul Robert Bridge, membru al institutului Global Research, cu sediul la Montreal, Canada.
Intr-un articol publicat pe site-ul Global Research, din care citeaza agentia Mediafax, Robert Bridge trece in revista cele "Zece motive pentru care Rusia nu mai poate avea incredere in Statele Unite":
1. In decembrie 2001, la trei luni dupa atacurile de la 11 septembrie, presedintele George W. Bush il informa pe omologul sau rus ca Statele Unite se vor retrage din Tratatul antibalistic (ABM), care interzicea dezvoltarea si amplasarea de sisteme antiracheta. Rusia califica decizia drept "o eroare".
2. Statele Unite au atacat Irakul in martie 2003, in pofida opozitiei exprimate de Franta, Germania si Rusia. Pretextul invocat de Washington au fost armele de distrugere in masa detinute de regimul Saddam Hussein si colaborarea acestuia cu organizatii teroriste. Ambele acuzatii s-au dovedit false.
3. Al treilea motiv se refera la bugetul enorm alocat Pentagonului, care va atinge in 2008 cifra de 583 de miliarde de dolari. Analistul Robert Higgs subliniaza ca la aceasta cifra trebuie adaugat si bugetul Departamentului pentru Securitatea Interna, cel al Departamentului Energiei (care gestioneaza capacitatile nucleare) si cel al Biroului pentru Afacerile Veteranilor.
4. Alianta Nord-Atlantica s-a apropiat de frontierele Rusiei prin includerea tarilor baltice si cooperarea cu tari precum Georgia sau Ucraina.
5. Rusia este ingrijorata de declaratiile unor oficiali americani privind posibilitatea atacarii unor obiective din Pakistan sau Iran.
6. Analistii Keir A. Lieber si Daryl G. Press scriau in martie 2006 in revista Foreign Affairs ca in viitorul apropiat, "Statele Unite vor fi capabile sa distruga dintr-o singura lovitura capacitatile nucleare ale Rusiei si Chinei".
7. Vicepresedintele Dick Cheney afirma de curand, in cursul unei vizite in Lituania, ca "Rusia nu are de ce sa se teama, ci are doar de castigat de pe urma activitatilor democratice de la frontierele sale".
8. Seful Pentagonului, Robert Gates, lansa la inceputul anului un apel socant la vigilenta: "Chiar nu stim ce se va intampla in tari ca Rusia si China, in Coreea de Nord, Iran sau in alta parte".
9. Rusia este preocupata si de informatiile privind colaborarea unor state membre UE la misiunile secrete ale CIA pentru transportul suspectilor de terorism. Romania si Polonia chiar au fost acuzate ca au gazduit inchisori secrete ale CIA.
10. Cel mai recent motiv de ingrijorare il reprezinta planul Statelor Unite de instalare a unor elemente ale scutului antiracheta in Centrul Europei.