Gradinitele insuficiente din Capitala sunt o problema extrem de serioasa, pentru rezolvarea deficitului foarte mare de locuri fiind nevoie de masuri serioase si bine tintite. Daca masurile nu vor avea insa si rezultate imediate, anul viitor mii de copii risca sa stea acasa, deci sa nu poata fi inscrisi la gradinita. Potrivit datelor Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), numarul de locuri in gradinitele de stat este cu mult sub cel al copiilor, deci al cererilor reale, fiind vorba de un deficit de 10.000 de locuri. ISMB incearca sa gaseasca solutii pentru a rezolva problema, dar este nevoie si de o implicare foarte serioasa a autoritatilor locale, precum si a Ministerului Educatiei si Cercetarii.
"Pentru a rezolva aceasta problema, avem doua variante. Este vorba in primul caz de a mari numarul de copii in grupele de gradinita sau o alta varianta este ca in scolile care au corpuri separate sa amenajam spatii pentru prescolari. Pe langa cele doua solutii care tin doar de noi, primariile de sector incearca, la randul lor, sa vina cu propuneri. Pana acum ni s-a promis ca se vor mai construi gradinite in sectoarele 1 si 3", spune Cristian Alexandrescu, inspectorul scolar general pe Bucuresti.
Cum lipsa locurilor in gradinite a devenit cu adevarat o problema care are implicatii foarte serioase, ministrul Educatiei si Cercetarii s-a decis, in sfarsit, sa se implice personal si sa incerce sa gaseasca solutii viabile. Pentru inceput, ministrul Mihail Hardau a convocat o sedinta astazi la sediul Ministerului Educatiei si Cercetarii. Impreuna cu reprezentanti ai ISMB se va incerca solutionarea deficitului de spatiu pentru copiii de gradinita din Capitala, cu varste intre 3 si 7 ani. Intalnirea de astazi, la care vor participa inspectorul general al municipiului Bucuresti, inspectorii pentru invatamant prescolar si de sector, impreuna cu inspectorii de specialitate din minister, isi propune sa stabileasca exact nevoia de gradinite pentru fiecare sector al Capitalei si sa genereze modalitati de solutionare a deficitului de spatiu pentru copiii cu varsta prescolara.
"Copiii cuprinsi intr-o forma organizata de educatie de la varste cat mai timpurii sunt mai putin predispusi abandonului si esecului scolar ulterior. Educatia timpurie si invatamantul prescolar de calitate sunt obiective strategice pentru scoala romaneasca", spune ministrul Mihail Hardau.
Construirea de spatii noi, o necesitate
Dupa sedinta cu reprezentantii ISMB, ministrul Educatiei si Cercetarii va incerca sa capteze atentia autoritatilor locale, cele de care, pana la urma, tine rezolvarea deficitului de locuri in gradinite. Astfel, peste o saptamana, pe 6 martie a.c., ministrul Hardau va avea o intalnire cu Mioara Mantale, prefectul Capitalei, Adriean Videanu, primarul general al Capitalei, precum si cu primarii de sector, discutiile urmand a se concentra asupra masurilor concrete pentru rezolvarea crizei de locuri in gradinitele din Bucuresti. Implicarea ministrului Hardau, trebuie s-o spunem fara nici un fel de echivoc, este foarte tarzie, subiectul cunoscandu-se de aproape o jumatate de an. Plus ca ingramadeala in gradinite este de mai multa vreme, nu a aparut asa peste noapte. Oricum, criza locurilor nu se va rezolva decat prin construirea de noi gradinite, marirea grupelor sau amenajarile de spatii pe langa scoli nefiind decat niste paliative.