Italia – manifestatii si muzica
Sub lozinca „Munca, dezvoltare, libertate si lupta impotriva mafiei”, marile organizatii sindicale din Italia au desfasurat o serie de manifestatii in mai multe localitati din centrul si sudul Italiei, a relatat „Corriere de la Serra”. Milano a fost scena a doua manifestatii – pe langa cea a sindicatelor, a fost organizata si asa-numita „Mayday Parade”, la care au participat numeroase organizatii si centre sociale. Locuitorii Romei au avut in schimb parte de traditionalul maraton muzical, desfasurat sub sloganul „Viva l'Italia”.
Bush – 1 Mai cu imigranti
Presedintele american George W. Bush a declarat, in ajunul zilei de 1 Mai, ca se opune unei „zile fara imigranti”, dupa ce sute de mii de imigranti si numeroase organizatii hispanice au demonstrat in vederea obtinerii unei reforme a imigratiei care sa le fie favorabila. Organizatiile au anuntat alte proteste cu ocazia lui 1 Mai, zi pe care au denumit-o zi de „boicot national”.
Rusii, nostalgici
La Moscova, aproximativ 25.000 de persoane au participat la diverse mitinguri si la un mars dedicat sarbatoririi Zilei Muncii. La Sankt Petersburg, alti 15.000 de demonstranti, sustinatori ai Partidului Comunist, au asistat la concertul unei fanfare care interpreta cantece patriotice. Coloana de demonstranti a defilat ulterior pe strazi, purtand portrete ale lui Che Guevara, Lenin, Stalin si al presedintelui belarus, Aleksandr Lukasenko, a relatat agentia „Rusia la zi”.
Bulgarii au marcat revoltele antiturcesti
Presedintele Bulgariei, Gheorghi Parvanov, si premierul Serghei Stanisev s-au deplasat ieri in localitatea Panaghiuriste pentru a participa la festivitatile dedicate implinirii a 130 de ani de la revoltele din aprilie din aceasta regiune. Revolta din 1876 a cuprins regiunea din jurul orasului Plovdiv, fiind incheiata cu masacrarea localnicilor rebeli de catre autoritatile turce.
Putini demonstranti la Varsovia
Doar cateva sute de demonstranti au defilat ieri la Varsovia, la apelul organizatiilor de stanga, pentru a denunta „somajul si aroganta dreptei, la putere”, a transmis AFP. Intr-o alta manifestatie separata, cateva zeci de anarhisti si reprezentanti ai stangii au parcurs la randul lor strazile capitalei poloneze, strigand sloganuri de denuntare a capitalismului.
Germania: batai… dar putine
In Germania, aproximativ 500.000 de persoane au iesit in strada cu ocazia zilei de 1 Mai. La chemarea marilor sindicate, participantii au cerut „o revenire a politicii sociale”. Autoritatile de la Berlin au desfasurat mii de politisti pentru a preveni „traditionalele” ciocniri dintre neonazisti si simpatizantii stangii. Daca de aceasta data capitala germana a fost scutita de „zilele haosului”, la Rostock si la Heppenheim ciocnirile dintre extremisti nu au mai putut fi evitate. Politia a arestat in jur de 40 de scandalagii, dar s-a aratat multumita de faptul ca „au avut loc batai, dar mult mai putine fata de anii anteriori”.
Opozitia belarusa, in strada
La Minsk a avut loc un miting neautorizat al opozitiei din Belarus dedicat zilei de 1 Mai, la care au participat aproximativ o mie de persoane. Ei au cerut eliberarea din inchisoare a liderilor opozitiei angajati in inlaturarea din functie a presedintelui Aleksandr Lukasenko, a transmis Reuters. Demonstrantii au adoptat o rezolutie prin care solicitau eliberarea tuturor detinutilor politici si eliminarea contractelor de munca pe termen scurt, despre care afirma ca le permit patronilor sa-si intimideze angajatii.
Printre protestatari s-au aflat si fostul presedinte al Sovietului Suprem al Belarus, Stanislav Suskevici, actualmente reprezentant al partidului social-democrat Gramada, precum si Anatoli Lebedko, presedintele unui alt partid de opozitie, Partidul Civic Unit.
Principalii lideri ai opozitiei, Aleksandr Milinkevici, Serghei Kaliakin si Aleksandr Buhvostov, nu au putut participa la actiune, ei fiind arestati si condamnati la 15 zile de inchisoare.
Prezenta la manifestatie, sotia lui Milinkevici, Ina Kulei, a declarat ca cei trei lideri condamnati se afla in celule separate. „Autoritatile se tem de noi, se tem de liderii nostri chair si cand acestia se afla in inchisoare. Acum i-au separat deoarece le e teama ca pregatesc o lovitura daca-si ispasesc impreuna condamnarile”, a spus Kulei.