Timp de doua saptamani, angajatii societatii Tractorul vor marsalui zilnic pe strazile Brasovului, cerand, in primul rand, pastrarea locurilor de munca, subventionarea de catre stat a productiei de masini, utilaje si echi-pamente agricole cu 150 de miliarde de lei, precum si acordarea unui credit, cu sprijinul AVAS, in va-loare de 80 de miliarde de lei pentru plata datoriilor la utilitati (energie elec-trica si gaze naturale).
Ieri, in prima zi de proteste, in fata sediului Prefecturii Brasov s-au strans peste 1.500 de angajati, acestia acuzand lipsa de implicare a guvernantilor in soarta fabricii. Prefectul judetului, Aurelian Danu, a primit o delegatie a sindicalistilor, promitand ca doleantele vor fi comunicate premierului Calin Popescu Tariceanu. Protestul a paralizat circulatia in centrul orasului timp de aproape o ora.
“Actiunile angajatilor de la Trac-torul vor lua sfarsit doar in momentul in care Guvernul Tari-ceanu ne va invita la masa negocierilor”, ne-a declarat ieri liderul de sindicat, Gheorghe Apostu. Acesta a tinut sa precizeze ca “este inadmisibil ca in Romania sa se mai faca agricultura cu caruta si calul, in timp ce pentru 10 milioane de hectare de teren arabil mai sunt disponibile doar 85 de mii de tractoare”. Apostu a subliniat si faptul ca la Tractorul Brasov singura solutie de iesire din criza ar fi “o privatizare serioasa cu o firma credibila si nu una in lichidare”.
Gaura neagra a economiei romanesti
Solicitarile sindicatului de la Tractorul Brasov vin in contextul in care, dupa ultima actualizare facuta de Agentia Nationala de Administrare Fiscala la 30 septembrie 2005, datoriile totale se cifrau la 3.9217 de miliarde lei vechi, in crestere cu peste 140 de miliarde fata de ultima contabilizare.
De altfel, de-a lungul celor 15 ani de incercari de privatizare, uzinei brasovene nu numai ca i-au fost sterse de mai multe ori datoriile catre buget sau catre alte companii de stat (Electrica, Distrigaz), ci a fost scutita si de la rambursarea creditelor acordate din 1992 de diferite banci, cum ar fi Eximbank, BRD sau Demir Bank. Un alt tip de ajutor de stat pe care il primea anual societatea brasoveana, stopat acum, au fost banii dati agricultorilor pentru achizitia tractoarelor si a masinilor agricole, in fapt doar o subventionare mascata a productiei de tractoare. Numai in perioada guvernarii PSD (2001-2004) aceste ajutoare s-au ridicat la aproximativ 2.000 de miliarde de lei vechi pentru fabricarea a aproximativ 13.500 de tractoare. Nici guvernul Tariceanu nu a scapat de acest obicei, hotarand in vara, cu toata opozitia fostului ministru de Finante, suplimentarea cu 100 de miliarde de lei vechi a fondurilor alocate pentru achizitionarea de tractoare noi prin programul privind sprijinirea producatorilor agricoli. La presiunea FMI, s-a renuntat in cele din urma, masura fiind inlocuita cu un sistem de creditare pe 10 ani.
Procesul de privatizare dureaza
In acest moment, pentru privatizarea Tractorul Guvernul nego-ciaza cu compania indiana “Manhidra & Manhidra”, societate care a fost agreata de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Din pacate, procesul de privatizare a societatii “Tractorul” este de durata, iar soarta celor 3.300 de angajati ai societatii este incerta. In memorandumul cu Guvernul Romaniei, FMI ceruse ca vanzarea societatii sa fie finalizata pana la 31 decembrie 2005.