13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăGDPRStresul oxidativ afecteaza viata celulara

Stresul oxidativ afecteaza viata celulara

Oxigenul este indispensabil vietii. Totusi, in urma unor reactii chimice din organism in care este implicat oxigenul, se elibereaza substante  nocive care stau la baza declansarii maladiilor cronice, cum ar fi bolile de inima sau Alzheimer.

"Fara respiratia aerobiotica, omul nu ar putea trai, celulele avand nevoie de oxigen pentru a putea functiona. Cu toate acestea, chiar in conditii optime, in urma reactiilor chimice din interiorul organismului in care este implicat oxigenul se obtin si produsi nocivi, intens reactivi – sunt asa-numitii radicali liberi. Acestia pot interactiona cu alte molecule, proteine si lipide, pe care le denatureaza, le strica. Nici macar materialul genetic, ADN-ul, nu este scapat din vedere. Pentru a ne forma o imagine asupra a ceea ce s-ar putea intampla in corpul uman atunci cand acesti produsi ar fi in exces, sa ne imaginam un mar curatat de coaja, pe care il lasam un timp pe farfurie. El se va innegri. La fel, ne putem lesne imagina ce se intampla cu o bucata de unt sau de grasime lasata in aer liber. Ar putea fi un scenariu apocaliptic daca nu ar exista mecanisme de protectie, de inactivare a acestor molecule nocive. 

 

Exista asadar un echilibru destul de fragil intre formarea de radicali liberi si blocarea sau neutralizarea actiunii acestora", ne-a explicat dr. stefan Constantinescu, medic de familie. Organismul ii poate folosi si in bine, utilizandu-i pentru a lupta contra "invadatorilor" in cadrul raspunsului imun. "Daca insa echilibrul se strica, radicalii liberi pot afecta serios moleculele si viata celulelor prin procesul numit stres oxidativ", a mai spus dr. stefan Constantinescu. Potrivit cercetarilor moderne, exista o legatura directa intre efectele actiunii radicalilor liberi si  boli neurodegenerative precum dementa Alzheimer, maladia Parkinson sau unele tipuri de cancer. Totodata, oamenii de stiinta cred ca stresul oxidativ este implicat si in procesul de imbatranire, precum si in bolile cardiovasculare.

 

Pe de alta parte, la mentinerea echilibrului contribuie zestrea genetica a fiecarui individ, mecanismele interne, dar si stilul de viata si regimul alimentar. In prezent, se desfasoara din ce in ce mai multe cercetari asupra principiilor alimentare care ar putea proteja organismul de stresul oxidativ, existand si speranta ca ar putea fi descoperita o metoda de prevenire si chiar vindecare a bolilor degenerative si chiar a cancerului.

Printre factorii care pot strica echilibrul intre producerea si neutralizarea radicalilor liberi se numara poluarea, radiatiile, fumatul sau expunerea excesiva la lumina solara." Dr. Luiza Grecu, medic de medicina generala.

Cele mai citite

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă