7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăGDPRStresul este o reactie rea, cu impact devastator asupra organelor interne

Stresul este o reactie rea, cu impact devastator asupra organelor interne

» Din ce in ce mai multi romani sufera de stres continuu si intens, mai ales acum, cand, din cauza crizei, multi se trezesc in somaj sau traiesc cu frica disponibilizarilor.

» Organismul devine victima bolilor grave, cum sunt cele de inima sau cancerul.

» Exista remedii de combatere a stresului, insa reusita tine de dorinta de a indeparta aceasta stare rea, de exercitiu si un pic de vointa.

Stresul este o reactie psihologica si fiziologica a organismului in fata unei situatii noi care cere o adaptare. In momentul acesta, glandele suprarenale secreta doi hormoni, si anume adrenalina si cortizolul. Cantitatea lor in sange devine mai mare si este insotita de accelerarea ritmului cardiac, de marirea frecventei respiratorii si a tensiunii arteriale. Cand frecventa cardiaca este crescuta, se produce hiperoxigenarea sangelui, fapt ce poate declansa atacuri de panica. Glicemia si nivelul acizilor grasi in sange cresc la stres, acesta fiind un punct de pornire spre instalarea aterosclerozei sau agravarea bolilor coronariene. Oamenii  stresati pe o perioada lunga de timp si in mod continuu devin coplesiti de tensiune, furie, frica si frustrari. Toate acestea provoaca stari puternice de anxietate. Stresul are un impact  negativ si asupra mentalului, reducand capacitatea noastra de memorare si concentrare.

 

Apar astfel tulburarile de somn, depresia, nervozitatea si irascibilitatea.  Cauzele stresului sunt multiple si diverse. Ele isi au originea in noi insine si in mediul exterior. De exemplu, stresul fizic este cauzat de durere, zgomot, frig; stresul social este legat de mediul inconjurator urban sau de o situatie familiala dificila; stresul emotional si psihic este produsul fricii sau al unei stari generate de o cearta; cel profesional – de somaj, surmenaj, presiune psihologica, conflicte la locul de munca; stresul provocat de igiena vietii este legat de mese neregulate, abuz de alcool sau tigari, insomnie etc. Ca orice sindrom, stresul are simptome: fizice (dureri de cap, musculare, ameteli, palpitatii, oboseala); emotionale si mentale (agitatie, apatie, indecizie, slaba stima de sine, perceperea negativa a realitatii); comportamentale (agresivitate, hiperactivitate sau lipsa chefului, dificultati relationale, fuga, consum exagerat de alcool, tutun, zahar, ciocolata etc).

 

O serie de organe sunt sensibile la stres, ceea ce duce la imbolnavirea lor: sistemul digestiv – gastrite, ulcer gastric, colita, colon iritabil; sistemul nervos central – anxietate, psihoze, depresie; organele de reproducere – infertilitate, tulburari menstruale, impotenta; vezica urinara – iritabilitate, incontinenta; plamani – exacerbarea astmului bronsic in perioadele de stres acut; inima – tulburari de ritm cardiac; musculatura – tensiune musculara nervoasa, agravarea tremorului la bolnavii de Parkinson; altele – caderea parului.

» Metode de combatere
Alegeti o alimentatie echilibrata, dar mai ales bogata in litiu, magneziu si vitamina B (cereale, oua, ciocolata, legume verzi, peste, fructe uscate, paine completa, carne de pasare). Evitati fumatul si consumul abuziv de alcool, cafea. Exercitiul fizic este binevenit (inotul, mersul pe bicicleta, joggingul). Orele de somn trebuie sa fie regulate. Obiectivele fixate in meserie, in familie sau pe plan social trebuie sa fie rezonabile, in conformitate cu  personalitatea si aptitudinile fiecaruia. De asemenea, alegerea unei clipe de relaxare (contemplarea unui obiect frumos sau a naturii) sparge stresul continuu. Cand angoasa se accentueaza, inspiratia si expiratia lente ale aerului sunt de un real ajutor.

Cele mai citite

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...
Ultima oră
Pe aceeași temă