21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăGDPRRazele ultraviolete de la solar afectează creierul şi dau dependenţă

Razele ultraviolete de la solar afectează creierul şi dau dependenţă

Un nou studiu arată că solarul afectează creierul la fel ca alcoolul sau drogurile. Aşadar, persoanele care merg frecvent la solar pot deveni dependente de bronzul artificial şi au nevoie de ajutor medical pentru a-şi trata dependenţa, scrie Daily Mail.

Cercetătorii americani au descoperit faptul că razele UV activează în creier “recompense” şi de aceea persoanele care merg la solar îşi doresc să se bronzeze din ce în ce mai mult. În timpul studiului, oamenii de ştiinţă au măsurat activitatea cerebrală a voluntarilor înainte şi după două sesiuni de câte 10 minute de solar. Unii dintre voluntarii au fost expuşi la raze UV, iar alţii nu. Voluntarii nu au ştiut însă acest lucru.

Cercetătorii au descoperit că, atunci când voluntarii au fost expuşi la raze UV, activitatea cerebrală, respectiv fluxul sângelui, a crescut în anumite zone din creier asociate cu recompensa şi motivaţia, în mod similar cu cele ale oamenilor dependenţi de ţigări sau alcool. În plus, voluntarii care au fost expuşi la raze UV şi-au dorit să se bronzeze mai mult decât ceilalţi.

În ciuda eforturilor continue de a educa populaţia cu privire la riscurile asociate cu radiaţiile ultraviolete non-solare, bronzatul recreaţional este în creştere printre tineri. Pe lângă dorinţa de înfrumuseţare, tinerii sunt atraşi în saloanele de bronzat şi de motivaţii precum relaxarea şi socializarea. Medicii avertizează însă că razele UV sporesc riscul apariţiei cancerului de piele. Citeşte mai multe aici despre riscurile razelor UV.

Anual, în Marea Britanie, solarul cauzează 370 de cazuri de melanom şi 100 de decese. Melanomul reprezintă cea mai agresivă formă de cancer de piele şi este asociat cu un grad relativ ridicat de mortalitate. În plus, incidenţa acestei boli are o rată de creştere mai mare decât a oricărui alt tip de cancer.

“Melanomul poate fi cauzat de o asociere de factori, inclusiv factori de mediu şi genetici. Melanoamele se pot dezvolta în interiorul sau în apropierea unor leziuni existente anterior sau pot sa apară şi pe o piele aparent sănătoasă. În aproximativ 25% din cazuri melanomul apare în asociere cu o aluniţă preexistentă“, explică medicul Dana Stănculeanu, directorul Institutului Oncologic Bucureşti.

Această boală apare preponderent la populaţiile de pacienţi albi, incidenţa sa rămânând foarte scazută în rândul populaţiilor de origine africană sau asiatică, care au o pigmentare a pielii mai pronunţată. La populaţia albă, melanoamele se dezvoltă în zone ale corpului mai frecvent expuse la radiaţiile ultraviolete, de exemplu cap, gât, ochi.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Percheziții la sediul UBER din Portugalia

Poliția portugheză și agenții fiscali au percheziționat marți sediul Uber Technologies din Lisabona, ca parte a unei investigații mai ample și a unor raiduri...

FOTO. Loredana Groza, ca la 20 de ani. Vedeta a pozat în colanți

Loredana Groza, cunoscută pentru prezența sa în industria muzicală românească, a captat atenția publicului cu ultimele sale fotografii distribuite pe rețelele de socializare. Însă...

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...
Ultima oră
Pe aceeași temă