12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăGDPRPalpitaţiile, un semn al existenţei unor probleme cardiace

Palpitaţiile, un semn al existenţei unor probleme cardiace

Palpitaţiile- bătăile accelerate ale inimii sunt un simptom des întâlnit care în majoritatea cazurilor nu sunt periculoase, dar care pot ascunde probleme cardiace grave. “În mod normal ele apar după un efort fizic mare, consum de cafea, alcool, tutun, mese abundente sau stres, dar pot fi şi un semn al unor probleme cardiace”, spune doctorul Iancovici Oren de la clinica DeltaPro Medical.

Astfel, o persoană care are în mod regulat un ritm cardiac anormal trebuie să apeleze la un medic pentru investigaţii şi tratament şi nu trebuie să ignore problema pentru a nu regreta mai târziu.

Cauzele palpitaţiilor

Cardiace: tulburări de ritm – extrasistole supraventriculare, ventriculare, tahicardii paroxistice supraventriculare şi ventriculare, flutterul atrial, fibrilaţia atriala, tahicardia ventriculară, fibrilaţia ventriculară, boală de nod sinusal.

Palpitaţiile pot apare pe cord indemn sau pe teren patologic: insuficienţă cardiaca, valvulopatii (stenoze, insuficiente valvulare, malformaţii cardiace, etc).

Cauze extracardiace mai frecvente: dereglări endocrine (hipertiroidia, feocromocitomul, menopauză), medicamente (adrenalină, efedrină, tiroxină, miofilina), toxice (alcool, ceai, cafea, cacao, tutun), efort fizic, stresuri psihice, emoţii puternice.

Palpitaţiile pot fi descrise de pacient în diferite moduri, cum ar fi „strivirea”, „zbaterea” sau „fâlfâita”, iar în majoritatea cazurilor va fi evident că simptomele constau într-o senzaţie de tulburare a bătăilor inimii.

Sensibilitatea la modificările activităţii cardiace a diferiţilor indivizi diferă foarte mult. Pacienţii cu boli cardiace organice şi cu tulburări cronice ale frecvenţei cardiace, ritmului sau volumului-bătaie tind să se obişnuiască cu aceste anomalii şi adeseori sunt mai puţin sensibili în asemenea situaţii decât pacienţii normali.

Importanţa palpitaţiilor

Palpitaţiile care au o durată foarte scurtă de câteva secunde şi care nu au simptome de însoţire (stare generală influenţată, cu dispnee, durere retrosternală, ameţeală, astenie) nu pun viaţa în pericol.  În general acestea au corespondent EKG extrasistole (atriale sau ventriculare) izolate şi nu sunt periculoase mai ales dacă  survin pe un cord sănătos.

Dar dacă palpitaţiile au o durată mai lungă a palpitaţiilor (zeci de minute, ore, zile) pacientul trebuie să se prezinte neapărat la medical cardiolog pentru tratament de specialitate. Acest tip de palpitaţii pot însemna tulburări mai grave ale ritmului cardiac (fibrilaţie atriala, flutter atrial, tahicardie paroxistică supraventriculara, boală de nod sinusal, etc) şi trebuie tratate imediat. 

Ritmul palpitaţiilor poate fi regulat sau neregulat, cu simptome de însoţire tolerate diferit de fiecare pacient. Survenite pe un cord patologic sunt necesar de investigat.

Investigaţii necesare pentru un pacient cu palpitaţii

Investigaţia primară necesară este electrocardiogramă (EKG) pentru a vedea tipul aritmiei. Ulterior pacientul trebuie monitorizat continuu mai ales dacă palpitaţiile apar zilnic.

Pentru indivizii cu simptome mai puţin frecvente, o varietate de aparate pot fi purtate mai multe zile şi activate de pacient în momentul când resimte palpitaţiile. Această metodă de evaluare este  necesară deoarece mulţi pacienţi au neregularităţi asimptomatice ale ritmului cardiac.

De asemenea, testul de efort poate fi uneori folositor pentru a reasigura atât pacientul, cât şi medicul că efortul susţinut nu produce o aritmie îngrijorătoare. În general, aritmiile care dispar în timpul efortului sunt mai probabil să fie benigne faţă de cele care apar la efort.

Alte tratamente curative moderne ale episoadelor repetate de tahicardie paroxistică supraventriculară sau fibrilaţie, flutter atrial sunt studiul electrofiziologic şi ablaţia cu unde de radiofrecvenţă.

Tratamentul palpitaţiilor are în vedere tratamentul specific medicamentos al aritmiilor diagnosticate, eliminarea factorilor precipitanţi (medicamente, tutun, cafea, ceai, alcool) sau recunoaşterea sindroamelor asociate, inclusiv hipertiroidia, feocromocitomul, hipoglicemia, simptomele de menopauză sau stările de anxietate.

Dacă aveţi unul din simptomlele menţionate îl puteţi contacta pe medicul specialist Iancovici Oren la numerele afişate pe site-ul  http://www.deltapromedical.ro/.

Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă