8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăGDPROpt sfaturi pentru imbunatatirea memoriei

Opt sfaturi pentru imbunatatirea memoriei

» Memoria este capacitatea fiintelor de a mentine, a stoca si de a retrai evenimente. Medicul Codrut Corbea a explicat ca "memoria este un mecanism adaptativ care permite organismului sa nu repete o experienta neplacuta sau daunatoare". Medicul sfaturi pentru a avea o memorie mai buna.

Toti pasii care conduc la o oxigenare mai buna a creierului duc la o imbunatatire a memoriei. Unele studii sustin chiar sa se manance de 5-6 ori pe zi, ca nivelul de glucoza din sange (combustibilul creierului) sa nu scada. "Exista tulburari de memorie – amnezia (lipsa memoriei) sau hipermnezia (imposibilitatea de a uita anumite amanunte). De asemenea, mai exista o tulburare: anomia – imposibilitatea de a denumi obiecte", a subliniat dr. Ionut Corbea. Cand imbatranim structura creierului se modifica si apar acumulari de amiloid (o proteina) care se pare ca influenteaza negativ capacitatea de memorare. De asemenea, trebuie facuta o diferenta intre memoria prospectiva (sa nu uitam sa luam medicamentul peste o ora) si cea retrospectiva (de exemplu, ce s-a intamplat la razboi).

 

O alta clasificare este: memorie de termen scurt si cea de termen lung. Adica cea de lucru (cand memoram un numar de telefon pentru a-l forma, apoi il uitam) sau memoria de lunga durata (cand nu avem pe ce nota si trebuie sa memoram un numar de telefon pe care stim ca il vom folosi a doua zi). In concluzie, putem sa ne imbunatatim memoria daca nu este vorba de traume craniene, uz (abuz) de medicamente/droguri, alcool sau alte cauze organice. Este foarte putin probabil ca o persoana tanara sa aiba tulburari de memorie (dementa). Cele mai frecvente cauze sunt stresul, munca intelectuala prelungita, oboseala, lipsa perioadelor de relaxare, concentrarea deficitara, consecinta unui dezechilibru chimic al barierei cerebrale, depresia, anxietatea, unele infectii cum ar fi boala Lyme, tulburarile de somn sau scleroza multipla.

 

Mecanismele care stau la baza memoriei sunt inca necunoscute. "Anumite zone din creier se pare ca joaca un rol in memorie. De asemenea, comunicarea corecta dintre emisfere este deosebit de importanta in obtinerea si mentinerea unei memorii bune. Deoarece memoria are baze genetice, apar diferente intre oameni. Dar memoria se poate imbunatati, dupa cum se poate imbunatati si performanta la 100 de metri plat. Trebuie doar antrenament. Sigur, nu toti vor deveni campioni, dar toti vor putea alerga 100 de metri", este de parere dr. Codrut Corbea.

 

RECOMANDARI
» Dormiti 7-8 ore neintrerupt in fiecare noapte » Faceti zilnic 30 de minute de exercitii cardiovasculare (mers rapid, ciclism, inot).

» Exersati-va zilnic memoria. De exemplu, memorati numere de telefon, rezolvati rebusuri, concentrati-va asupra unui obiect pentru cinci minute sau incercati sa vizualizati un  obiect (de exemplu, o lumanare).

» Zilnic sa luati suplimente alimentare sau medicamente ca: ulei de peste sau complex de vitamine B sau magneziu sau Coenzima Q10 sau ginkgo sau ginseng, aspirina in doze mici (75-100 mg/zi).

» Din cand in cand faceti o terapie de detoxifiere (masaj, drenaj limfatic, dieta, biorezonanta).

» Scrieti de mana macar o pagina pe zi.

» Incercati sa invatati si apoi sa exersati sa scrieti cu cealalta mana (mana stanga pentru dreptaci). » Faceti tot posibilul sa renuntati la fumat, sa aduceti la normal nivelul colesterolului.

Cele mai citite

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...
Ultima oră
Pe aceeași temă